hits

LavFODMAP-mengdebegrensninger

FODMAP-dietten kan oppleves vanskelig og komplisert. Noe av det de fleste synes er vanskelig er dette "trafikklys-systemet". FODMAP-dietten er en diett som er spesielt utviklet for de med irritabel tarm (IBS)

Jeg er utdannet kostholdsveileder og er nettopp begynt å jobbe med FODMAP. Jeg er derfor ingen ekspert, men hadde om det både i utdannelsen og på eksamen, så jeg har et godt grunnlag for å kunne jobbe med dette emnet fremover.

Jeg følger Monash University sin mobilapplikasjon, og denne kan være et godt hjelpemiddel om du ønsker å følge denne dietten.

Last den gjerne ned til din mobil om du vil ha denne komplette oversikten selv.

TRAFIKKSLYS SYSTEMET  FUNGERER SLIK:

GRØNT - KAN SPISES (men noen produkter kan likevel være mengdebegrensning på )

GULT - KAN SPISES I MODERATE MENGDER (også mengdebegrensning)

RØDT - SKAL UNNGÅES (kan likevel i noen tilfeller få gult eller grønt "lys" ved veldig små mengder)

Fargekodingen er i utgangspunktet et veldig fint system som er lett å forstå. Det som kan være komplisert er at det kan være mengdebegrensning innenfor de forskjellige fargene. Fremover vil jeg vise dere flere ekspempler samt komme med informasjon om matvarer og butikkvarer, som gjør det enklere når man skal velge produkter når man handler.

I dag skal jeg vise dere 3 eksempler på matvarer med GRØNT :

Eksempel fra GRØNT : Havregryn 

I appen fra Monash University så står det at Rolled OATS (havre) får grønt lys både i mengden 26gram og i mengden 52gram. Likevel står det at det må unngåes når du kommer opp i store mengder 78gram .

Her står også i OATS quick (dry) får grønt lys i mengde opp til 23gram pr.måltid, men får gult lys ved mengden fra 23 til 47gram og at mengder over 23gram bør derfor begrenses.

 

Eksempel fra GRØNT: Brokkoli

I appen fra Monash University så står det at Brokkolihodet får grønt lys både i mengden 45gram og 90gram, men det gjelder KUN brokkolihodet (ikke stilken) .Det står også at store mengder (270gr) skal unngås.

Når det gjelder brokkolistilken så kan man helt fint spise inntil 45gram, men fra 45 til 90 gram får stilken rødt lys pga fruktose, og de mengdene må derfor unngås.

Eksempler på GRØNT: Paprika

Dette er et eksempel for å vise hvorfor denne dietten kan føles litt komplisert. Paprika inneholder ikke FODMAP`S , og får derfor Grønt lys uansett mengde... Men der står i teksten at paprika inneholder Capsaicin som kan trigge halsbrann og magevondt hos noen med irritabel tarm (IBS). Så selv om dette er en matvare uten FODMAP`s så kan det være en matvare noen likevel må unngå.

Jeg vil komme med flere slike informasjoner fremover. Skal man begynne å gjøre seg kjent med FODMAP-dietten, så er det lurt å bli litt kjent med egen grenser, finn ut hvor mye du tåler, og skriv ned det du vet du reagerer på. Gjør en kartlegging av dine plager og matvarer du tror/vet du reagerer på.

Vi er alle forskjellige, og ønsker du å starte med FODMAP-dietten, så kan det være lurt å sette seg godt inn i dietten på forhånd. 

Bli gjerne med i min facebookgruppe LavFODMAP-små steg til varige endringer 

#lovfodmap #kosthold #mat #blogg #vegetarfamilie 

Ingen kommentarer Skjul

Skriv en ny kommentar