hits

Kaker og Boller

Vegansk Sjokoladekake

Denne sjokoladekaken ble til da min sønn ønsket å bake en kake til avslutning på jobben.

Den ble vellykket, og det du trenger for å lage denne er:

6dl hvetemel

3 dl sukker (vil du redusere på sukkerinntaket kan du bruke f.eks halvparten hvitt sukker og halvparten sukrin gold)

6 strøkne ss bakekakaopulver

3dl mandelmelk

75gr vegansk smør (jeg brukte det nye Eldorado Smøremyk)

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

Glasur :

75gr melis

1/2 ss kakaopulver

1/2 ts vaniljesukker

ca 1.5ss mandelmelk

Slik gjør du :

Sett stekeovnen på 200gr

Smelt smøret , ha over i en bakebolle. Tilsett de andre ingrediensene, og visp godt sammen. 

Hell over i en bakepapirkledd bakeform ca 20x30cm

Stekes på midterste rille ca 25-30min. Tips. Sjekk om kaken er gjennomstekt ved å bruke en kakepinne eller evt. en tannpirker(uten smak).

Når kaken er kald, lages glasuren og smøres over. Her kan du gjerne lage dobbel porsjon om du ikke skal ha annen pynt. Vi brukte knuste oreokjeks samt jordbær og blåbær, og da var det nok med et tynt lag med glasur.

 

#matglede #veggislivet #kake #sjokoladekake #vegetarfamilie

 

 

 

 

Vegansk hvetekringle

Her er en enkel oppskrift på vegansk kringle.

Jeg har brukt Eldorado sitt nye smøremyk til denne oppskriften. Veldig billig vegansk smør/margarin.

I tillegg er det brukt mandelmelk og sukrin gold, dette er produkter som finnes på vanlige dagligvarebutikker.

Til denne kringlen trenger du :

ca 550 gr hvetemel

150gr vegansk smør (Eldorado smøremyk)

3 dl mandelmelk

0.5 dl sukker

0.5 dl sukrin gold

25gr tørrgjær (1/2 pose)

1 ts bakepulver

1ts kardemomme

Til fyllet :

40-50gr vegansk smør (Eldorado smøremyk)

25gr sukker

25gr sukrin gold

5 ss rosiner

1 ss kanel

Slik gjør du :

Smelt smøret i en liten kasserolle. Ha i mandelmelken og rør sammen.

Ha dette over i en bakebolle / kjøkkenmaskin

Ha i de andre ingrediensene og kjør kjøkkenmaskinen ca 5 min på medium styrke. 

Ha plastfolie og et håndkle over bakebollen og sett til heving ca 1 time

Når deigen har hevet, har du deigen over på et melet underlag. 

Kjevle deigen ut til en avlang leiv som er ca 25 cm bred.

Smør på margarin, og strø kanel, sukker, sukrin gold og rosiner over.

Rull sammen og legg den som en ring på en bakepapirkledd stekeplate. La skjøten på deigen være ned mot bakepapiret.

Klipp små hakk i deigen med en saks med ca 2 cm mellomrom, slik at du kan brette flikene annenhver gang mot venstre og høyre.

Etterheves ca 30minutter.

Stekes midt i  ovnen på 225gr i ca 15-20 min. 

Avkjøles på rist

Kan serveres som den er, eller evt kan du ha over melisglasur og litt opphakkede mandler/hasselnøtter.

#vegansk #kringle #baking #vegetarfamilie #vegan #veggislivet #matglede 

Hvetekringle

Her er en enkel oppskrift på hvetekringle.

Til denne kringlen trenger du :

ca 500-550 gr hvetemel (bruk 500gr og ha i litt mer når du elter om deigen er for løs)

150gr smør 

3 dl melk

0.5 dl sukker

0.5 dl sukrin gold (fåes kjøpt på de fleste dagligvarebutikker)

25gr tørrgjær (1/2 pose)

1 ts bakepulver

1ts kardemomme

1stk egg til pensling

Til fyllet :

50gr  smør 

25gr sukker

25gr sukrin gold

5 ss rosiner

1 ss kanel

Slik gjør du :

Smelt smøret i en liten kasserolle. Ha i melken og rør sammen.

Ha over i en bakebolle / kjøkkenmaskin

Ha i de andre ingrediensene, og kjør kjøkkenmaskinen ca 5 min på medium styrke. 

Ha plastfolie og et håndkle over bakebollen, og sett til heving ca 1 time

Når deigen har hevet, har du deigen over på et melet underlag. 

Kjevle deigen ut til en avlang leiv som er ca 25 cm bred.

Smør på margarin, og strø kanel, sukker, sukrin gold og rosiner over.

Rull sammen og legg den som en ring på en bakepapirkledd stekeplate. La skjøten på deigen være ned mot bakepapiret.

Klipp små hakk i deigen med en saks med ca 2 cm mellomrom, slik at du kan brette flikene annenhver gang mot venstre og høyre.

Etterheves ca 30minutter.

Pensles med et sammenpisket egg.

Stekes midt i  ovnen på 225gr i ca 15-20 min. 

Avkjøles på rist

Kan serveres som den er, eller evt kan du ha over melisglasur og litt opphakkede mandler/hasselnøtter.

#vegetarfamilie #matglede #veggislivet #kringle #baking 

 

Veganske Boller/Lussekatter

Til 15-20 boller :

25gram fersk gjær (1/2pk)

2.1 liter siktet speltmel

7 dl mandelmelk

200gr Berit Nordstrand`s rapskokos (smør) 

2 1/2 dl sukrin gold (fåes kjøpt på de fleste dagligvarebutikker)

2 ts gurkemeie

3 ts kardemomme

Slik gjør du :

Varm melken til fingervarm.

Smuldre gjæren i en bakebolle og ha melken over. Rør godt slik at gjæren oppløser seg.

Ha i smøret (rapskokos) og rør dette inn i melken.

Ha i alle de andre ingrediensene og kjøres i kjøkkenmaskin ca 5 min med lav/middels styrke

Ha plast og kjøkkenhåndkle over bakebollen og settes til heving i 1 1/2 time

Etter heving har du litt mel på bordet,  deigen på bordet og trill boller eller lag lussekatter. Ha gjerne rosiner i bollene eller pynt lussekattene med rosiner.

Ha på en bakepapirkledd stekeplate.

Etterheves ca 45min

Stekes midt i ovnen på 225gr i ca 10-12 min

Håper det smaker.

 

#boller #lussekatter #vegan #vegansk #vegetarfamilie #kos #luciadagen

 

 

Myke havrekjeks

Herlige myke havrekjeks med dadler.

Oppskrift på ca 10stk:

3.5dl havregryn

1egg

4 ferske dadler

0.5dl valgfritt mel (jeg bruker speltmel for økt næring)

7ss smeltet smør

3ss valgfri melk (jeg bruker usøtet mandelmelk)

*4ss kokosblomstsukker eller evt. sukrin gold

en liten klype salt

1ts bakepulver

Slik gjør du :

Sett stekeovnen på 180gr (varmluft) 

Bland havregryn, mel, bakepulver, salt, kokosblomstsukker/sukrin gold i en bakebolle.

Bland inn smeltet smør, melk, egg og hakkede dadler (husk å fjerne steinen.) Tips.Om de er veldig myke kan du legge de i frysen noen minutter,da er de ikke så klissete å hakke opp

Legg 10 klatter med deigen på en bakepapirkledd stekeplate.

Ha litt kaldt vann på en skje og trykk kjeksene litt flate og runde.

Stekes midt i ovnen ca 8-10minutter (steketid kan variere fra ovn til ovn , og tykkelse på kjeksene, så pass på)

Avkjøles på rist.

Oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet.

Smaker godt som de er, eller du kan ha litt brunost/geitost på. Jeg synes de smaker ennå bedre dagen etter de er laget.

* Kokosblomstsukker kjøpes på helsekost - sukrin gold fåes på helsekost eller de fleste dagligvarebutikker. Du kan også bruke vanlig sukker om du foretrekker det, men jeg anbefaler kokosblomstsukker eller sukrin gold i disse kjeksene.

 

#blogg #kjeks #kos #vegetarfamilie #bakst #havrekjeks #matglede #kaffekos #utensukker

 

 

 

Sukkerreduserte Skillingsboller



                                                                                                   

I dag deler jeg min oppskrift på sukkereduserte skillingsboller.

Her kommer oppskriften på ca24stk herlige sukkereduserte skillingsboller med ca 1.5dl mindre raffinert sukker enn originaloppskriften.

Du trenger:

125gr smeltet smør

5dl melk

1pk gjær

ca 10dl mel

3ss sukker (i originaloppskriften skulle det her være 1.5dl sukker)

Til fyllet/oppå: Litt smeltet smør, 0,25dl sukker + * 0,25dl sukrin+ (sukrin+ kjøpes på helsekost, er snillere med blodsukkeret vårt og skader ikke tennene)( Evt. totalt 0.75dl sukker om du ikke har sukrin+), kanel, 1egg+bittelitt sukker på toppen av bollene.

Slik gjør du:

Smelt smøret og ha melken oppi slik at blandingen blir lunken.

Smuldre gjær i bakebollen, ha i litt av smør/melkeblandingen og bland godt.

Ha resten av væsken i sammen med melet.

Eltes ca 5min i kjøkkenmaskin eller evt. 10min for hånd.

Ha plastfolie og et kjøkkenhåndkle over bollen. Heves ca 1time

Kjevles ut til ca 35x60cm.

Pensle litt smeltet smør på bunnen. Ha over sukker/sukrin + samt kanel.

Rull sammen og deles i ca 20-24stk.

Settes på bakepapirkledde stekeplater.

Etterheves ca 30min.

Pensles med sammenpisket egg og strø litt sukker oppå.

Stekes i 8-10min på 225gr

* Sukrin+ fåes kjøpt på helsekostbutikker, er snillere med blodsukkeret enn vanlig raffinert sukker og gir ikke hull i tennene.

 

 

 

 

15.04.2017



En ostekake med påskestemning :)

Oppskriften er som følger :

1pk bixit kjeks

130gram smør

2 pk sitrongele

150gram melis

3dl lettrømme

200gram naturell philadelfia ost

3dl kremfløte

Slik gjør du :

Ta ut smøret en stund før du skal bruke det slik at det blir mykt

Knus kjeksene (gjerne i en blender)

Skjær smøret i terninger og bland det med de knuste kjeksene.

Fordel kjeksblandingen i en rund kakeform ca 24cm og sett formen kaldt

Lag sitrongele av den ene pakken(se anvisning på pakken), men bruk bare 2 1/2dl vann. Rør ut pulveret og la geleen avkjøle seg litt, men ikke så mye at den stivner.

Bland melis og lettrømme og ha deretter i philadelfia osten. Bland godt slik at den blir uten klumper.

Pisk krem av sukker og fløte

Vend kremen forsiktig inn i osteblandingen. Rør så inn den avkjølte geleen.

Hell røren over kjeksbunnen og sett kaken i kjøleskap minst 6 timer.

Lag sitrongele av den andre pakken og bruk 4.5dl vann.

Rør ut pulveret og la det avkjøle seg en stund, men ikke så lenge at det stivner.

Hell over kaken og sett i kjøleskap til det har stivnet helt.

Ta av kakeringen og pynt med bær, sjokolade etc.

Håper det smaker :)

#kake #blogg  #vegetarianer #laktoovovegetarianer #kos #familie #mat #påske #ostekake #mamma  #oppskrift #kosthold #kos #matglede 

, Bergen

Lakto-Ovo Vegetarianer siden sommeren 2016. 2vegetarianere/2kjøttspisere i familien Utdannet kostholdsveileder gjennom Akademiet for personlig trening i 2015. Stor interesse for mat og sammenheng mellom kosthold og helse. Ønsker å inspirere og informere leserne gjennom oppskrifter og informasjon.

mytasteno.com