Kostholdsinformasjon

Priskrig på godteri - Hva så?

Så er priskrigen på godteri  i gang igjen..Og hva skjer? Vi fråtser i "rimelig" godteri, og spiser ennå mer sukker og E-stoffer enn vanlig.

Og når jeg sier at jeg ikke er tilhenger av en slik priskrig, så får jeg ofte kommentarer som Hva så?, det er jo opp til hver enkelt om de vil spise godteri og hvilken mengde de vil spise.. Og det er det jo forsåvidt..

Men er det egentlig så enkelt?

Vi voksne kan ha et bevisst forhold til sukkerinntaket om vi vil. Vi kan få økt kunnskap gjennom blogger, informasjonsider etc, og ta valg som føles riktig for oss selv. Det er jeg tilhenger av. Alt med måte..

Men der er noen andre aspekter ved både sukkerinntak og priskrig på godteri som jeg ikke synes er særlig ok, og det er bla. barna våre. 

1: HVA MED BARNA?

Barn har ofte egne penger, og enkelte er innom butikken hver eneste dag. Foreldre har ikke kontroll på hva pengene brukes til.

Sannsynligheten for at pengene blir brukt på søtsaker, boller, brus etc er stor.. Det er slik " mat" barn tiltrekkes av når de er på butikken..

Og er slike "matvarer" i tillegg på tilbud, kjøper de gjerne større mengder til samme pris.. Og får dermed i seg ennå mer sukker enn de ellers ville gjort.

2. HVA MED OSS SUKKERAVHENGIGE?

Sukkeravhengige "trigges" gjerne av slike tilbud.. Ennå mer av det vi "craver" ligger i skap og skuffer (fordi det var jo så rimelig i innkjøp)..

Og hva skjer når vi har det liggende hjemme? Veldig ofte blir det spist jevnt og trutt gjennom dagene til det er tomt. Og er det fortsatt priskrig da, så er sannsynligheten for at vi kjøper mer veldig stor.

Jeg beklager om noen ikke liker denne sukkerdebatten... Det blir mye fokus på og snakk om sukker og sukkerinntak i media..Og jeg forstår at noen kan bli lei av dette.. Men jeg velger å dele av min kunnskap og min egen erfaring om dette temaet. Om det kan gjøre at noen av dere som leser mine innlegg, velger å gjøre en endring i eget eller barnas kosthold/sukkerinntak, så er det verd det. 

Jeg er sukkeravhengig selv, og derfor har jeg bestemt meg for å lage en serie som omhandler sukker.. Den vil inneholde disse punktene samt litt annet.

1.Litt om min historie som sukkeravhengig,

2.Lure tips i hverdagen,

3. Informasjon,

4. Hva skjer med vekten om vi reduserer sukkerinntaket, 

5. Hvem skal vi høre på?

6. Hvordan vet vi at vi spiser for mye sukker?

7. Hva vil dette kunne bety for min helse?

8. Er vi fanatisk ved å redusere sukkerinntaket og bli bevisst?

9. Kan jeg si nei takk til godteri, kaker etc i selskap?

10.Anbefalt sukkerinntak og bevisstgjøring av produkter/sukkermengde

#kosthold #sukker #priskrig #godteri #sukkerinntak #blogg 

 

Vet du dette om sesamfrø?

- Sesamfrø er rike på mineralet sink, som er viktig for en sunn og pen hud

- Sesamfrø er rike på bla. magnesium og skal kunne hjelpe diabetikere.

- Sesamfrø er bra for hjertehelsen.

- Sesamfrø skal kunne redusere både blodtrykket og kunne forebygge åreforkalkning.

- Sesamfrø har høyt fiberinnhold som bidrar til bedre fordøyelse.

- Sesamfrø er bra for benhelsen og kan forebygge benskjørhet.

- Sesamfrø er rike på mineraler,proteiner og antioksidanter.

- Sesamfrø kan fungere som et mildt krydder i maten.

- Sesamfrø er en god kilde til umettet fett.

- Sesamfrø er en god kilde til kalsium

- Sesamfrø kan bidra til bedret tannhelse. Skyller du munnen med sesamolje, aktiveres ensymer som bidrar til å gjøre en god jobb både for miljøet i munnen og resten av kroppen.

Det anbefales å bruke sesamfrø og eller sesamolje i kostholdet :)

PRØV GJERNE DISSE KNEKKEBRØDENE SOM INNEHOLDER SESAMFRØ

 

#blogg #vegetarfamilie #mat #oppskrift #matprat #sesamfrø

 

Kilde : naturalsociety.com/Hjemmet nr12/14/kk.no

Hvorfor spise mer havregryn?

Skap sunne vaner, ikke forbud og restriksjoner.
Dette lever jeg etter,og jeg har funnet min balanse mellom sunt og mindre sunt.

Frokosten kan f.eks være det første steget på å skape sunne/sunnere vaner.

Dagens tema er HAVREGRYN

Rimelig, næringsrik og bra for både KOLESTROL, BLODSUKKER OG BLODTRYKK

Havre inneholder stoffet Betaglukan som er en type fiber som finnes i skallet på havrekornet.
Betaglukaner kan senke kolestrolet for de med høyt kolestrol, og vedlikeholde normalt kolestrol.

Havre er også en god kilde til fiber, protein, jern, folsyre, kalium, fosfor, sink og magnesium. I tillegg inneholder havre antioksidanter.
Men havre inneholder antinæringstoffer (fytinsyre) og det er derfor lurt å bløtlegge havregrynene over natten. Dette gjøres enkelt ved å ta ønsket mengde havregryn, helle over kaldt vann eller melk slik at kornene dekkes, og ha gjerne oppi noen dråper sitron (det bedre næringsopptaket ennå mer å ha oppi noe surt, men det går fint uten også)
Da vil fytinsyren brytes ned, og kroppen tar næringstoffene lettere opp i kroppen. 

Om morgenen kan du spise grøten slik den er,  bruk for eksempel denne oppskriften, eller du kan lage havregrøt.

Da er det bare å bløtlegge kornene over natten, ha de over i en kasserolle , ha i litt mer melk eller vann om du trenger det og koke noen minutter.

Når du har laget havregrøten er det lurt å tilsette litt protein og fett. Dette for å få et balansert måltid som inneholder både karbohydrater, protein og fett. 
Et slikt balansert måltid er med på å holde blodsukkeret stabilt, og vil holde deg mett lengre.

Protein og fettkilder kan f.eks være : cottage cheese, proteinpulver, mandler/nøtter, gresskarkjerner, solsikkekjerner etc.

Oppskrifter med havregryn er f.eks SJOKOLADECHIAGRØT  HAVRELAPPER,   BLÅBÆRGRØT, BANANVAFLER

#blogg #havregryn #kosthold #blogg #vegetarfamilie  #matglede #veggislivet

Kilde: kostholdveilederutdannelse, bramat.no, hepla.no 

Hvorfor kikerter er bra for både kjøttspisere og vegetarianere.

Etter at jeg ble vegetarianer så begynte jeg å spise bla. kikerter. Dette fordi jeg måtte finne nye matvarer for å dekke proteinbehovet når jeg ikke lenger spiste kjøtt..

Jeg leste meg ennå mer opp på det å være vegetarianer ( i tillegg til at jeg hadde hatt om det både i utdannelsen min og på eksamen), og fant ut at mange av disse proteinkildene er noe alle enten man er kjøttspiser eller ikke, burde spise mer av.

I dag vil jeg derfor fortelle litt om  KIKERTER .

Kikerter er en belgfrukt og inneholder mange næringsstoffer som bla. magnesium, jern,folat,kopper, fosfor, mangan og også vitamin A, D, B6, B12 og D .

Kikerter inneholder 5 ganger så mye protein som en potet og 4 ganger så mye fiber som en potet.

Kikerter er kolestrolsenkende, holder blodsukkeret stabilt og er med på å forebygge diabetes 2. Pga. høyt folatinnhold er de også med på å forebygge hjertesykdom.Kombineres kikertene med hvitløk og kurkumin, så oppnåes ennå bedre effekt.

Kikerter virker prebiotisk pga. mye lettløselig fiber og er derfor bra for den sunne tarmfloraen. OBS... Er man ikke vant til å spise belgfrukter så begynn i det små for å unngå luftsmerter.

Kikerter gir stor metthetsfølelse og energi som varer.

Kikerter kan erstatte potet, ris , pasta eller evt. reduser mengde potet,ris, pasta og ha kikerter i tillegg.

Kikerter kan brukes i supper f.eks DENNE, lages som snacks (som til suppen bare med litt mer varme i ovnen og med litt annet krydder), kikertburger, i lettlaget pastagryte etc..

Kjøp gjerne ferdigkokte kikerter. Kikerter er rimelige i innkjøp. Jeg foretrekker Eldorado sine kikerter på kartong (kjøpes bla. hos kiwi og Meny) eller Kikerter på hermetikkboks hos Rema 1000. Både Eldorado og Rema 1000 sine er store og mye bedre enn mange av de andre variantene jeg har prøvd. Skylles i kaldt vann og så er de klare til bruk :)

#blogg #mat #kikerter #kosthold #vegetarfamilie 

kilder: kostholdsveilederutdannelse, nrk.no

Vektnedgang uke 3

Dette er min manns vektnedgangsreise ved hjelp av konseptet "små steg til varige endringer".. Du kan bli med i facebookgruppen "små steg til varige endringer.kosthold" om du vil følge denne reisen samt få tips du kanskje vil bruke i din hverdag. 

Vektnedgang  UKE 3

Hemmeligheten med varig vektnedgang / trivselsvekt er å legge om kosten litt og litt.

Dette er det jeg ønsker å inspirere og vise ved å dele min manns vei mot 8-10kg vektnedgang innen 1.1..2018
Vi har lagt opp denne vektnedgangsreisen over 10 uker, nettopp fordi kroppen skal være med hele veien på det som skjer.
Ikke skal han "sulte" seg for å ta av noen kilo på kort tid, og så legge på seg igjen kiloene like fort etterpå.. 
Det er kjekt med raske resultater, men slike "quick-fix" løsninger er sjelden suksess over tid.

Jeg vil vise at man KAN få til en varig vektnedgang uten slankekurer, sultekurer, tablettkurer eller kaloritelling.
Små steg i hverdagen, vil kunne ha stor betydning for vekt, helse og energi. Men man må godta at ting tar tid.

Jeg vil ha jevnlige oppdateringer på min manns vektreise, og oppdatering for uke 3 kommer her:

Ønske: Vektnedgang på 8-10 kg innen 1.1.2018

Startdato : 17/9-2017:

Vekt ved oppstart : 88.7 kg
Første oppdatering UKE 1: 25/9-2017
Vekt : 86.4
Resultat : -2.3 kg

Andre oppdatering UKE 2 : 02/10-2017
Vekt: 86.2
Resultat sist uke : -200gram

Totalt resultat på 2 uker : - 2.5 kg

Tredje oppdatering UKE 3: 09/10-2017
Vekt: 85.5
Resultat sist uke : - 0.7kg

Totalt resultat på 3 uker : - 3,2 kg

De viktigste stegene han har tatt disse tre ukene :

1. Spist mindre porsjoner, kjent etter at han er passe mett. Spist heller oftere enn større måltider for å ha jevn forbrenning.

2.Ved besøk/ helgekos etc bestemt seg på forhånd for hvor mye som skal spises av sjokolade, potetgull etc.. Det er utrolig lett å få i seg store mengder kalorier, fett, sukker om store skåler står tilgjengelig.. 
Tips ved ønsket vektnedgang: 
Ha små skåler med potetgull, sjokolade etc istedenfor store.. Bestem deg for å nyte den lille skålen istedenfor å "hive" innpå store mengder. Bli bevisst hvor mye du spiser av slike kaloribomber.

3.Økt inntak av proteiner i kosten. F.eks 
Til frokost : spiser mer cottage cheese, havregryn, mager kesam, gresk naturell yoghurt, egg, chiagrøt, proteinvafler etc
Til lunsj: Spiser mer egg, skinke, kyllingpålegg etc
Til middag: Spiser mer linser,kikerter,bønner, quinoa etc i tillegg til kylling, kjøtt.
Til kvelds: spiser mer proteiner i form av kesam, chiagrøt, sprøstekte kikerter med krydder, egg, havregryn etc.
Proteiner er mettende og "fyller" opp i magen.

4.Drukket ca 2 liter vann hver dag.
Tips for ønsket vektnedgang: Fyll opp en 1.5liters flaske med vann som du har stående i kjøleskapet. Da blir du stadig minnet på å drikke vann. I tillegg kan det være lurt å drikke 1 glass vann rett før hvert måltid. Dette «fyller» litt opp i magen.

5.Halvert inntak av ris, pasta og potet, og byttet ut størstedelen av vanlig brød med knekkebrød uten mel samt proteinrundstykker 
http://vegetarfamilie.blogg.no/1505751712_proteinrundstykker.html

Oppskrift på gode, lettlagde og rimelige knekkebrød kommer i morgen 10 oktober

6. Han har økt sitt aktivitetsnivå, og nå også begynt med vekttrening. Dette vil bidra til økt muskelmasse. Muskler veier mer enn fett, så han vil nok derfor oppleve noen uker(i løpet av denne perioden) uten særlig vektnedgang, men hvor kroppen vil forandre seg til det bedre likevel.

Tips for ønsket vektnedgang : Har du lite aktivitet i hverdagen, mye stillesittende arbeid etc, prøv å finne en aktivitet som er lystbetont og givende.. Kanskje en ny hobby? En gåtur med naboen noen kvelder i uken etc?

Dette er altså de 6 viktigste endringene han har gjort de tre første ukene og det har resultert i totalt : minus 3.2 kg.
Små steg til varige endringer er lagt opp til en gjennomsnittlig vektnedgang 0.5 ? 1 kg pr . uke.

Denne uken ble nedgangen 0,7kg, så han er godt i rute til å oppnå sitt mål innen 1.1.2018.

Han har ellers spist normalt disse tre ukene, vanlige middager, vanlig pålegg, frukt brus, litt chips samt litt sjokolade.

For å få til en varig endring tror jeg det er viktig å kunne leve så normalt som mulig selv om man ønsker å redusere vekten.
Ved de neste oppdateringer vil jeg komme med flere steg min mann tar fremover for å nå sitt ønske om redusert vekt totalt med 8-10kg. 
Kanskje det også kan hjelpe/inspirere deg om du ønsker å ta av noen kilo.

#vektnedgang #mat 

Hvorfor spise Chiafrø + oppskrift

I de siste månedene har vi fått helt dilla på Chiafrø.

Da jeg spiste det for første gang for et par år siden, så synes jeg de var litt "rare", men nå elsker jeg de. Her i familien liker vi alle disse magiske frøene.

Og hva er det som gjør at de er så fantastiske?

1. Chiafrø er billig supermat. En pose chiafrø på Kiwi koster ca 22 og på Rema 1000 ca 24. En pose holder lenge. Det anbefales max 15gr chiafrø pr.dag noe som tilsvarer ca 2ss. 

2. Frøene er proppfull av antioksidanter, omega 3 fettsyrer,  og mineraler som bla.magnesium , jern, kalk, kobber, selen, fosfor og kalsium. I tillegg inneholder chiafrø mye protein. Høyt proteininnhold øker også metthetsfølelsen.

3.  Chiafrø er en  god kilde til fiber; de er slimdannende i tarmen og kan bedre fordøyelsen hos både de som sliter med forstoppelse (husk å få i deg nok væske!) og for de som sliter med løsere mage. Chiafrø er innenfor kategorien  lav FODMAP mat. Og kan spises også av de som bla. har irritabel tarm.

4. Chiafrø er med på å holde blodsukkeret stabilt . Disse frøene kan derfor også være til hjelp ved ønsket vektnedgang pga sin gode metthetsfølelse.  Chiafrø kan styrke immunforsvaret og dempe betennelse. Bidrar til å beskytte kroppen mot frie radikaler og dermed også mot aldring. Chiafrø kan også bidra til å senke blodtrykket.

NB!!! Chiafrø er altså fantastiske helsebomber, men vær obs om man har nøtteallergi eller er allergisk mot sesamfrø.

Chiafrø kan brukes til mye, f.eks Chiagrøt, i smoothies, i brød, i yoghurt etc.. Jeg har to oppskrifter på chiagrøt i mitt nyeste kostholdshefte som er klart i løpet av denne uken, og vil også dele flere oppskrifter fremover her på bloggen/facebookgruppen.

Når vi lager chiagrøt, så er det vanlig å blande melk, yoghurt el.lign med chiafrø og la frøene bløtlegges i blandingen minimum 20min. Dette fordi de binder seg til mye  væske og blir litt "gele"aktig i konsistens. 

Det strides litt om hvor mye av de sunne omega 3 fettsyrer vi klarer å ta til oss når frøene er hele. Du kan gjerne knuse frøene i en blender, morter eller lignende for å sikre at du utnytter alle de gode fettsyrene. 

Knuste Chiafrø kan brukes i chiagrøt, vafler, pannekaker, smoothies etc.

En enkel chiagrøt vi lager ofte her i huset er :

Til 1 person : 

0,25dl ublandet fun light saft (husholdningssaft)

1.5ss mager kesam

1,25dl melk (vi bruker gjerne usøtet mandelmelk)

1.5ss havregryn

2ss chiafrø

Blander alt sammen i en boks med lokk, settes i kjøleskap over natt og nytes til frokost  dagen etter.

ps.. Om du ikke vil bruke kunstig søtning (fun light saft) så dropper du bare saften i blandingen, og om morgenen bare tar du f.eks bær og frukt  i grøten sammen med f.eks litt honning eller annen søtning. Smak til :) 

følg meg gjerne siden min på facebook om du vil 

Kilder: kostholdsveilederutdannelse, https://www.healthline.com/nutrition/foods/chia-seeds#section8samt http://iform.nu/sunn-mat/supermat/chiafro-magiske-sma-helsebomber

 

#blogg #chia #mat #frokost #vegetarfamilie #chiagrøt #lunsj 

Hvor lenge varer din helg?

Hvor lenge varer egentlig helgen?

Da jeg var barn/ungdom varte helgen fra fredag til og med søndag. Disse dagene var det gjerne litt ekstra god mat, brus, potetgull og lørdagen var godteridag.

Da jeg ble eldre (18+) ble helgen mer og mer visket ut.. Det var helg i forhold til jobb, fritid etc, men i forhold til kosthold var det akkurat det samme om det var mandag eller lørdag..

Helgen kunne vare hele uken. Ville jeg spise snop, boller, kaker, chips i hverdagen så gjorde jeg det, og det var gjerne en overvekt at usunn og næringsfattig kost, selv om jeg faktisk den gangen  "trodde" jeg var ganske så sunn. Hvordan kan det henge sammen?

Slik var det i mange år. Fordi jeg alltid har hatt høy forbrenning og vært i mye aktivitet, så var jeg alltid slank, men det er ikke ensbetydende med å være helsemessig sunn.

Jo det var sunt å være  aktiv, og det var "sunt" at jeg var slank, og jeg trodde jeg spiste variert og sunt fordi jeg spiste både fisk og grønnsaker..

Men etter at jeg lærte om kosthold, så skjønte jeg at jeg ikke hadde vært særlig sunn likevel.

La jeg sammen en ukes matinntak, så ble det likevel som oftest en overvekt av næringsfattig og usunn mat...Jeg var  avhengig av sukker, og hadde problemer med å motstå alle "fristelsene" i hverdagen.. 

Høsten 2013 kom jeg tilfeldigvis over et kostholdsforedrag, som ga meg noen AHA opplevelser. Og jeg forsto at det kunne være en stor sammenheng mellom kosthold og helse

Det er aldri for sent å starte en endring, og i november 2013 sa jeg til meg selv at NOK var NOK, og begynte min livsstilssendring mot her jeg er i dag.

Og dette handler ikke om å være flink, dette handler ikke om å gi andre dårlig samvittighet, og det handler heller ikke om at jeg mener at andre bør "skjerpe" seg..

Dette er min historie, og grunnen til at jeg "brenner" sånn for dette temaet, er fordi jeg har fått til en varig endring som jeg ELSKER.

Jeg føler IKKE at jeg går glipp av noe, men har tatt valg som har gjort helsen bedre, kroppen bedre, tennene bedre og humøret bedre.

Jeg har disse årene sakte men sikkert tatt tilbake helgen, og har nå helg fredag, lørdag, søndag. Litt brus, litt chips etc,, og godteri på lørdagene.

Dette fungerer veldig bra for meg.. Dette er min balanse,og det som er riktig for meg.

Hva som er riktig for deg er det bare du som kan finne ut av.

Jeg har lyst å hjelpe andre til å ta disse små stegene mot varige endringer i sitt liv. Derfor er jeg nå utdannet kostholdsveileder.

Jeg har lyst å vise at enten man vil slanke seg eller bare lære mer om kosthold, helse og næringsrik mat, så trenger det ikke være komplisert med mange "ukjente" matvarer og/eller telling av kalorier.

Det finnes ikke JA og NEI mat i min kostholdsfilosofi. Litt av alt, men med en overvekt av næringsrik og sunn mat.

Jeg har lyst å bidra til at man kan finne en balanse mellom næringsrik og mindre næringsrik mat. En balanse som man kan leve med over tid uten at man føler at man må forsake noe.. Fokus på alt det man kan spise istedenfor det man begrenser. Finne gode alternativer som man liker.

Når det gjelder vektnedgang så er det mange som ønsker en "quick-fix", og tar dermed av mange kilo på kort tid ( jo-jo slanking, dietter, etc)...

Jeg kjenner dessverre ingen som har lykkes med slike Quick-fixer over tid..

Det ender gjerne heller med at man blir oppgitt og får dårlig samvittighet, og det er ingen god følelse.

Ønsker man en livstilsendring så må man godta at ting tar tid for at det skal bli en varig endring.

Mange ønsker en endring, men ikke alle er klar for å gjøre det som skal til for å få en endring 

Og det er helt ok, fordi alle må finne ut når NOK er NOK for seg selv, det hjelper ikke hva andre mener og sier..

Om du er klar og ønsker å begynne en endring, så håper jeg at jeg kan være med å bidra med informasjon og inspirasjon til enkle grep i din hverdag, gjennom min facebook gruppe "små steg til varige endringer-kosthold", min blogg og min facebookside vegetarfamilie, kosthold,helse,inspirasjon.

Og at du etterhvert kommer til å få til en varig endring som du kommer til å elske like mye som jeg gjør :) 

#blogg #facebook #kosthold #livsstil #livsstilsendring #kostholdsendring #vegetarfamilile

 

Tema: Helse / Irritabel tarm / Mageproblemer/kosthold

Mange sliter med tarmproblemer uten at det er pga. allergier eller intoleranser.

IBS (irritabel tarm syndrom) er den vanligste mage/tarmlidelsen i verden.Undersøkelser viser at opptil 10-20% sliter med irritabel tarm syndrom.

IBS er en eksklusjonsdiagnose. Stress kan være en faktor som spiller inn. Stress er en velkjent årsak til mage og tarmlidelser. Symptomer på IBS kan være oppblåsthet, vekslende avføring (diare/løs mage / hard mage), magesmerter,luft i magen, følelse av ufullstendig tømming og tretthet/utmattelse. 
Når mageplager som dette vedvarer bør man oppsøke lege om man ikke har en diagnose.

Noen er mildere rammet enn andre. De som er hardt rammet kan ha så alvorlige symptomer at de i perioder ikke klarer å fungere i jobb / studier .

Når man får konstantert IBS er ofte FODMAP dietten det som blir foreslått som behandling.

Dietten ser ut til å kunne ha effekt på 7 til 10 av de som har IBS.

FODMAP dietten er blitt alment akseptert som en god diett for de med irritabel tarm syndrom.

FODMAP står for:

Fermenterbare 
Oligosakkarider
Disakkarider
Monosakkarider
And (og)
Polyoler

FODMAP er karbohydrater som er tungfordøyelige.
De med IBS reagerer gjerne på enkelte matvarer som inneholder denne typen karbohydrater. (ref. Grunnleggeren av FODMAP Dr. Sue Shepherd.)

OLIGOSAKKARIDER:

Fruktaner - finnes i mange typer frukt /grønt og frokostblandinger f.eks hvete, rug og løk

Galaktaner- som finnes i bla. bønner , linser og erter

DISAKKARIDER:

-Laktose, finnes i meieriprodukter som f.eks melk, rømme, is, yoghurt

MONOSAKKARIDER:

Fruktose: finnes i frukt og tilsatt i form av sukrose eller HFCS f.eks agavesirup, honning, mango

POLYOLER:

All form for søtning som slutter på -OL f.eks sorbitol, maltitol.
Polyoler finnes i f.eks epler, avokado, søtpotet, sukkerfrie drops og sukkerfri tyggegummi.

FODMAPDIETTEN:

Dietten går ut på at man følger en spesifikk diett som er lav på FODMAP i 4-8 uker. Når magen er uten symptomer kan man introdusere en og en matvare for å se om den skaper problemer. Dette gjøres fordi det kan variere fra person til person hvor mye av en matvare som tolereres.

Ved denne dietten finner man ut om noen matvarer lager mer problemer enn andre matvarer.

Denne dietten er ikke noe man skal følge strengt over lang tid (kun en begrenset periode), og man kan spise mye god mat i den perioden dietten pågår.

Ved å gjennomføre denne dietten og så re-introdusere en og en matvare, vil det kunne gi deg en mage som fungerer bra igjen, samt en mye bedre hverdag.

Dette er en diett som kan være gunstig å få tilpasset av en kostholdsveileder el.lign.

Ønsker du eller noen du kjenner mer informasjon og/eller hjelp til tilpasset FODMAP diett av meg , så kan du sende meg en melding her eller skrive i kommentarfeltet, så hører du fra meg. Jeg har komplett liste over matvarer man unngår under diettperioden, og tips til hvordan man lettest kan gjennomføre denne dietten.

Hilsen Siw-Mette 
Utdannet Kostholdsveileder gjennom AFPT

#kosthold #informasjon #helse #tarm #irritabeltarm

 

 

Vet du dette om kanel?

Jeg er veldig glad i kanel og har opp i gjennom årene spist mye kanel bla.på grøt, i te og i yoghurter.





Etter at jeg har blitt mer bevisst og kostholdsinteressert har jeg forstått at den kanelen jeg har brukt tidligere ikke er det beste alternativet. 
Det finnes nemlig to hovedtyper kanel; Cassiakanel og Ceylonkanel

Kanel inneholder stoffet kumarin. Det er dette stoffet som gir kanelsmaken og duften.

Kanel er sunt, men for mye av stoffet kumarin kan være skadelig for leveren.

I Norge brukes mest Cassiakanel,(den som kjøpes på dagligvarebutikker),  og det er den kaneltypen som har et høyt innhold av kumarin.

Ceylonkanel har veldig lite innhold av kumarin, og er derfor et mye bedre alternativ.
Ceylonkanel fåes på helsekostbutikker eller iherb.com. 

Kanel har positive helseeffekter ved at det kan:

Øke insulinfølsomheten og senke blodsukkeret.

Forskning viser at kanel kan redusere risikofaktorer forbundet med hjerte- og karsykdom.

Et trygt inntak av kanel er satt til en liten teskje daglig.

Jeg kjøper nå alltid kanel på helsekostbutikken. Det koster litt mer (ca 35 for en pk), men er et mye sunnere alternativ enn kanel som fåes kjøpt i dagligvarebutikken.

#blogg #kanel #vegetarfamilie #kostholdsinformasjon

Hvem skal vi høre på ?

 

Det finnes så mye kostholdsinformasjon, og det er vanskelig å vite hva som er rett og galt i "jungelen" av kostholdsråd. Hvem skal vi høre på før vi tar våre valg?

Vi hører gjerne:

Du må ikke spise lavkarbo, da får du altfor mye mettet fett i deg,

Du må ikke spise for mye frukt, da skyter blodsukkeret ditt til himmels,

Du må ikke telle kalorier, da får du et usunt forhold til mat,

Du må ikke bli vegetarianer eller veganer, da får du ikke i deg alle vitaminer kroppen trenger.

Hvem sitter egentlig på fasiten, og hvem skal vi høre på?

Jeg er utdannet kostholdsveileder, men jeg sitter heller ikke på fasiten som gjelder for alle.

Men jeg har funnet det som er riktig for meg.

Min egen kostholdsfilosofi baserer seg i hovedsak på helsedirektoratets kostholdsråd. (noen få unntak, og de vil jeg skrive om senere i denne gruppen).

Jeg vil anbefale deg å finne din egen vei, det som passer for deg passer ikke nødvendigvis for en annen. Finn en balanse i hverdagen som du trives med.

Jeg er opptatt av å ha en kostholdsbalanse som gjør kroppen glad, og samtidig kunne unne seg litt av alt innimellom.

En slik balanse gir meg ikke dårlig samvittighet når jeg skeier ut, fordi jeg har en overvekt av næringsrik kost.

Jeg brenner for å inspirere og informere om kosthold og helse.

I min facebookgruppe "små steg til varige endringer- kosthold" vil det bli delt mye kostholdsinformasjon til å kunne ta de valg som føles riktig for deg. 

*Jeg vil informere om fordeler og ulemper med forskjellig mat

*Jeg vil informere deg om plantebasert mat, og mat som inneholder kjøtt/fisk

*Jeg vil informere deg om sammenheng mellom kosthold og helse.  

*Jeg vil gi deg enkle tips og oppskrifter til både frokost, lunsj, matpakke, middag, kvelds og snacks

*Jeg vil dele tips mot søtsug, tips for en god sammensetning av måltider etc .

*Jeg vil dele sammenligninger av matvarer fra butikken

*Jeg vil dele informasjon om produkter som inneholder mye sukker, og tipse om alternativer.

I tillegg vil jeg også ha innlegg rettet mot barn. Mange har lett for å kjøpe/servere is, godteri og usunne fristelser til de små, når de kanskje hadde vært fornøyd med sunnere og bedre alternativ.. Dette vil jeg komme med eksempler på i denne gruppen.

Vil du være med i facebook gruppen min så er det bare å trykke på linken og be om å bli medlem, så legger jeg deg til :) 

https://www.facebook.com/groups/1415788435184050/?fref=ts

#mat #kostholdsinformasjon #kosthold

Gode grunner til å spise mer fiberrik mat

SPIS MER FIBER

Captivo Picture 1376

 

Det er mange grunner til å sørge for at kroppen får nok fiber.

Fiber hjelper magen og fordøyelsen til å fungere bedre. (f.eks linfrø, grove kornprodukter)

Fiber kan bidra til et sunnere kolesterol.

Det kan også hjelpe deg til å holde blodtrykket og blodsukkeret på et bra nivå.

Fiberrik mat inneholder som regel også mye vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Når du spiser fiber vil du i tillegg føle deg mett raskere. (dette kan også være til hjelp ved ønsket vektnedgang)

De beste kildene til fiber er frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter, grovt brød og knekkebrød.

En enkel og sunn måte å få i seg mer fiber på er :

- Bytt cornflakes og andre sukkerholdige frokostblandinger med en type som inneholder mer fiber f.eks denne som du lager på 1-2-3

- Dryss nøtter, linfrø,chiafrø, andre frø, bær og rosiner over havregrøten eller yoghurten.

- Bytt poteten med søtpotet

- Spis gjerne en håndfull nøtter som mellommåltid.

OBS... Har du hittil hatt et kosthold med lite fiber, gjør du lurt i å øke inntaket gradvis. Ellers kan magen din få litt problemer.

 

kilde : kostholdsveilederutdannelse + hjemmet uke13/15

Vil du ha mer energi? Ny serie



Der finnes så mange råd, tips, måltidserstattere, energidrikker, pulver og kurer på markedet...

Hva vil kunne bidra til mer energi og overskudd?

Hvem vet hva som vil fungere for deg og din kropp?

Egentlig vil jeg si at det er bare du. Det er du som kommer til å merke forandringene, og om dette er noe for deg.

Jeg er tilhenger av å få energi og overskudd gjennom sunn og næringsrik mat, og holder på å lage en serie som heter "Energi og overskudd- ja takk".

Enten man er kjøttspiser eller vegetarianer, så er det å spise næringsrik mat med på å gi en fin balanse av vitaminer, mineraler og annet godt for kroppen. Så kan man heller spise litt mindre sunt og næringsrikt av og til. 

Jeg tror også det å ha en plan vil gjøre det enklere å ta gode valg. Jeg antar at jeg spiser ca 80% sunt og næringsrikt og 20% mindre sunt og næringsrik mat. Det er en balanse som fungerer veldig bra.

Jeg teller ikke kalorier, men holder fokus på det jeg vil ha mer av, nemlig energi og overskudd. Og det har jeg virkelig fått med dette kostholdet.. Energien er bedre enn noen gang, og jeg er i bedre humør. 

Det er grunnen til at jeg vil lage denne serien. Kanskje min enkle metode også kan gi deg mer energi og overskudd? 

Synes du dette høres interessant ut?

Serien " Energi og Overskudd, ja takk" vil inneholde informasjon og enkle oppskrifter. 

Første innlegg kommer neste uke (i uke 20).

Følg meg gjerne på facebook HER og instagram HER, så går du ikke glipp av noen innlegg.

Tusen takk for at du leste :)

 

.
#blogg #inspirasjon ##hekse #kosthold #mat #oppskrift #familie #vegetarfamilie #laktoovovegetarianer #bloggmag #matglede #bloggno #side2 #side2bloggerne #veggispreik #veggislivet #vegan #matglede #energi #overskudd 

 

Lørdagsquote og et lite tips



Jeg elsker quotes, og jeg tenker å dele noen av disse her på bloggen fremover..  Ordtak som er positive og inspirerende bidrar til å gi meg energi og motivasjon. Liker du også quotes? 

Dagens quote er : DOING WHAT YOU LIKE IS FREEDOM -LIKING WHAT YOU DO IS HAPPINESS

Ellers vil jeg tipse dere om at Kiwi har fått ferske vegetarburgere. Disse skal få blir endel av grillmaten her denne helgen. Burgerne koster 29,90 for 2 stk . Jeg liker kjappe og gode løsninger, og det er supert at det er kommet et slikt alternativ. 

Likevel slår jeg et ekstra slag for rimelig og lettlaget mat fra bunnen av. Jeg vil lage mange burgervarianter her på bloggen fremover. Dette vil jo bli mye rimeligere enn å kjøpe ferdigburgere, så jeg håper du er interessert i oppskrifter, det kommer en oppskrift allerede i neste uke :)

.
#blogg #inspirasjon #matglede #side2 #nettavisen #mat #middag #quote #grille #kiwi #vegetarburger #veggis #veggislivet #laktoovovegetarianer #vegetarianer #vegetarfamilie

Vegetarmat- En oversikt



Et vegetarisk kosthold kan være både sunt og næringsrikt. Men de fleste som ikke vet så mye om et vegetarisk kosthold er usikker og har gjerne mange spørsmål. Jeg ble vegetarianer ved en tilfeldighet og har ikke angret en dag, les historien her. og på MC donald`s skjedde det som gjorde at jeg offisielt ble vegetarianer, den historien finner du her.

Noen av spørsmålene som går igjen er :

Hvordan vet jeg at jeg gjør det riktig? Jeg vil gjerne spise mer vegetarisk, men vet ikke hvordan jeg skal få i meg nok proteiner? Jeg er redd for å vitaminmangel. Jeg vil gjerne bli vegetarianer, men er redd for hva andre vil si.. Lever vegetarianere på brokkoli og gulerøtter?Hvilke helsefordeler er det med å spise mer plantebasert mat?

Jeg vil komme med flere innlegg fremover med informasjon om vegetarisk kosthold. I dag vil jeg kort fortelle om de to vanligste typene av vegetarisk kosthold.

LAKTO-OVO-VEGETARIANERE:

Dette er den mest utbredte retningen innen vegetarisk kosthold, og er også slik vi 3 i familien spiser. Lakto-Ovo-Vegetarianere spiser alle vegetabiler, og inkluderer i tillegg meieriprodukter og egg. Noen velger vekk meieriprodukter men spiser egg, disse kalles Ovovegetarianere. Noen velger bort egg men inkluderer meieriprodukter, disse kalles da Laktovegetarianere.

VEGANERE:

Veganere unngår all mat som kommer fra dyr, dvs. også meieriprodukter, honning og egg. Mange veganere unngår også å bruke produkter som stammer fra dyr, f.eks ull og skinn.

Mange har også  hørt om Pescetarianere og Fleksitarianere.

Pescetarianere inkluderer fisk og skalldyr i tillegg til vegetabiler. De som spiser dette regnes strengt tatt ikke som vegetarianere.

Fleksitarianere spiser mest mulig vegetarisk, men inkluderer kjøtt og fisk av og til. Regnes derfor ikke som vegetarianere.

Jeg er selv lakto-ovo-vegetarianer og inkluderer derfor både meieriprodukter og egg i mitt kosthold. Dette passer meg perfekt slik situasjonen er nå, så får fremtiden vise om det endrer seg med tiden. I familien her er vi 3 lakto-ovo-vegetarianere og 1 kjøtt/fisk spiser, les gjerne historien om vår kombinasjonsfamilie her.

Jeg vil inspirere og informere til vegetarianere, de som ønsker å bli vegetarianere, kombinasjonsfamilier som oss og alle andre som vil spise mer plantebasert mat. De fleste rettene jeg lager er enkle, rimelige og med ingredienser fra dagligvarebutikken. Mange innlegg vil inneholde både pris og handlelister. Om du vil følge meg på facebook, instagram eller bloglovin finner du link i kontaktfeltet øverst i bloggen. På forhånd tusen takk :)

.
#blogg #bloggmag #inspirasjon #informasjon #helse #kosthold #vegetar #veggislivet #vegetarianer #laktoovovegetarianer #mat #familie #mamma #matprat

 

 

 

 

 

 

Spiser dere bare brokkoli og gulerøtter?



Et av de første spørsmålene vi fikk når vi ble vegetarianere var "Spiser dere bare brokkoli og gulerøtter?".

Før jeg selv ble vegetarianer trodde jeg også at vegetarianere hadde et veldig begrenset kosthold. Jeg trodde de nærmest levde på den samme maten dag ut og dag inn.. Men der tok jeg veldig feil. Selv om man kutter ut kjøtt og fisk så er der veldig mange muligheter til å lage gode og varierte retter.

Det er også en av årsakene til at jeg startet denne bloggen, fordi jeg vil vise, inspirere og informere om vegetarlivet. Mange vil spise mer plantebasert mat og redusere kjøttmengden, men trenger oppskrifter og inspirasjon.. Så jeg kan love at det vil komme mange innlegg på denne bloggen både med rene vegetariske retter samt kombinasjonsmåltider. Jeg har en mann som spiser kjøtt/fisk, så mange av våre middager blir kombinasjonsmiddager for vegetarianere og for kjøttspisere.

Synes du dette høres interessant ut blir jeg veldig glad om du vil følge meg på facebook, instagram og bloglovin. Link i kontaktfeltet øverst i bloggen.

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #vegetarlivet #veggiser #bloggmag #bloggno #vegetarfamilie #mat

 

Jeg ble vegetarianer ved en tilfeldighet..




 

Er det mulig å bli vegetarianer ved en tilfeldighet? For et år siden ville jeg sagt nei, men etter at dette hendte meg, så vil jeg definitivt si JA..

Og hvordan det gikk til skal jeg fortelle her nå. I mai 2016 kom min yngste sønn og sa han ville bli vegetarianer, men ville inkludere egg og meieriprodukter, dvs bli Lakto Ovo Vegetarianer. Jeg har en kostholdsveilederutdannelse og jeg vet at det er bra for helsen å spise mer plantebasert mat, så oppskrifter som passet for lakto-ovo vegetarianere ble funnet frem.

Da jeg sto og laget middag den dagen fikk jeg et innfall... Jeg kan jo bare spise disse vegetarmiddagene en uke eller to sammen med ham, for å få et innblikk i hvordan dette kostholdet føles på kroppen... som tenkt, så gjort... Og jeg har ALDRI snudd...Jeg skal forklare nærmere i senere innlegg hva som gjorde at jeg ikke har vurdert å gå tilbake til et kosthold med kjøtt og fisk 

Det var ikke i mine tanker at jeg skulle bli vegetarianer, men jeg har ikke angret et øyeblikk. Jeg savner hverken pinnekjøtt, indrefilet, kalkun eller koteletter, det eneste jeg savner innimellom er reker og fisk.. Men jeg savner ikke det nok til at jeg ønsker å spise det.. 

Så fordi jeg ikke hadde tenkt på å bli vegetarianer før jeg ble det, hadde jeg heller ikke en gjennomtenkt grunn for å bli det. Ikke hadde jeg tenkt dyrevelferd og ikke hadde jeg tenkt på klimautslipp. Derfor vil dette heller ikke bli diskutert her på bloggen. Men det er klart jeg har satt meg mer inn i de aspektene etter at jeg ble vegetarianer, og jeg har mine tanker rundt det, men det vil ikke bli endel av bloggen min. Helsefordelene med et mer plantebasert kosthold  samt oppskrifter, egenerfaring og tips vil være mitt hovedfokus.

Jeg gleder meg til å dele masse informasjon, tips og oppskrifter fremover og jeg blir veldig glad om du vil følge meg på facebook, instagram og bloglovin. Direkte link i kontaktfeltet øverst i bloggen.

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #veggislivet #vegetarianer #mat #laktoovovegetarianer #kostholdsveileder #vegetarfamilie  #familie 

Vil du lære mer om vegetarkost?

 

Det er en økende trend i samfunnet å spise mer plantebasert mat. Lenge har vi hørt om "kjøttfri mandag", men det siste året har mange hørt mer om vegetar og vegankost enn tidligere. Årsaken kan være mange men noen av årsakene er sannsynligvis at store bloggere og andre aktive på sosiale nettverk,  er eller har blitt lakto-ovo-vegetarianere, veganere og pescetarianere. I tillegg så har mange butikker rundt i landet er begynt med egne vegetardisker. De fleste dagligvarebutikker har økt sortimentet sitt innenfor vegetar/vegankost, og flere og flere restauranter, hurtigmatkjeder etc utvider sitt sortiment innenfor vegetar og veganmat.  Økt fokus og økt etterspørsel gir resultater :-)

Er du en av dem som vil lære mer om vegetarkost?

Jeg vil lage flere korte innlegg  i nærmeste fremtid, hvor jeg vil gi informasjon, tipse og linke til nettsider, ha innlegg om hva rettene koster etc.

Mange tror det å være vegetarianer er komplisert, men det er det ikke. Dette vil jeg prøve å belyse i mine innlegg. Og dette er også nyttig for dem som ikke i utgangspunktet har noen intensjon om å  bli vegetarianer, men som gjerne likevel ønsker å spise mer plantebasert mat.

Siden jeg er lakto-ovo-vegetarianer inneholder kostholdet mitt i hovedsak planteprodukter, noe meieriprodukter samt egg. Jeg vil derfor ha størst fokus på dette kostholdet, men også informere litt om forskjeller på vegankost, lakto-vegetar og lakto-ovo-vegetarkost.

På denne bloggen vil det ikke komme innlegg om dyrevelferd, klimautslipp eler diskutert tema rundt forskjellige kosthold. Jeg mener at alle må få velge det kostholdet som er riktig for seg selv. Denne bloggen er kun ment som inspirasjon og gir informasjon om et kosthold uten kjøtt og fisk. Jeg har en kostholdsveilederutdannelse, men er ingen ekspert. Denne bloggen er ingen fasit på et vegetarisk kosthold, men et innblikk i slik vår familie spiser.

Jeg blir veldig glad om du følger meg  på facebook, instagram og bloglovin (direktelink i kontakt feltet øverst på siden). Da får du innleggene opp så fort jeg poster nye :). 

Stay tuned for mye god informasjon og oppskrifter fremover 

#kosthold #helse #matglede #veggislivet #vegetarianer #laktoovovegetarianer #eatlessmeat #vegetarfamilie #mat #bloggmag #trening #plantebasermat #sunt

, Bergen

Lakto-Ovo Vegetarianer siden sommeren 2016. 2vegetarianere/2kjøttspisere i familien Utdannet kostholdsveileder gjennom Akademiet for personlig trening i 2015. Stor interesse for mat og sammenheng mellom kosthold og helse. Ønsker å inspirere og informere leserne gjennom oppskrifter og informasjon.

mytasteno.com
hits