hits

juni 2017

Sjokoshake



Til denne shaken trenger du:

1 scoop (skje som følger med i pakken) vaniljeproteinpulver

1ss kakaopulver (gjerne råkakao kjøpt på helsekost, har mange helsefremmede egenskaper)

1 moden banan

0.5dl havregryn

2dl valgfri melk (jeg bruker ofte havre eller mandelmelk i denne)

1ss mct olje (energiolje kjøpes på helsekost) eller 5 valnøtter

0.5 - 1 dl vann(smak til)  + 5 isbiter

Hell alt i en blender og blend godt sammen.

Dette er en sjokoshake med en fin blanding av karbohydrater, sunne fettkilder og proteiner. Med en slik blanding blir dette et måltid som både metter, og er med på å holde blodsukkeret jevnt.

ENJOY :)

 

 

Hvorfor det? Del 9



Dette er del 7 av min Hvorfor det? serie. Du finner innledning til serien HER , del 1 HER , del 2 HER  ,del 3 HER ,del 4 HER , del 5 HER, del 6 HER, del 7 HER og del 8 HER

Jeg ønsker å inspirere deg til å dele enkel informasjon om frukt, bær og grønt til barn.

Fra mine barn var små husker jeg at jeg ofte formidlet det slik:

Du må spise grønnsakene dine.. 

Hvorfor det? 

Fordi det er sunt.

Hvorfor det?

Fordi grønnsaker er bra for kroppen.

Det var ikke så altfor mye jeg kunne om grønnsakene den gang, og spørsmålet Hvorfor det? gikk ofte igjen ..

Hva kan vi snakke med barn om når det gjelder frukt og grønt? Er de interessert i å vite noe om det de spiser?

Jeg har testet dette litt ut blant venner og familie, og vil definitivt si at det å snakke om grønnsaker og frukt kan være både interessant og gøy for barn.

Jeg er utdannet kostholdsveileder, og har derfor bestemt meg for å lage en slik enkel serie her på bloggen.

Dagens bær er JORDBÆR

Enten barna liker jordbær eller ei , er det jo helt supert å fortelle dem litt ekstra om dette bæret når vi serverer dette.

Prøv for eksempel jordbær i en smoothie ELLER EN jordbæris

Har barna dine smakt jordbær? Liker de det?

Når vi forteller barn om f.eks bær er det viktig at vi velger noen få punkter istedenfor å fortelle for mye, da blir ungene lett uengasjert.

Man kan evt. lage en liten quis ved middagsbordet.

For eksempel:

-Jordbær er egentlig ikke et bær fordi bær skal ha frøene på innsiden, mens jordbærene har frøene på utsiden.

Quis spørsmål: Hvorfor er egentlig ikke jordbær et bær.

-Jordbær er veldig sunne da de inneholder C vitamin, andre vitaminer, mineraler, folat og kostfiber

Quis spørsmål:  Hvorfor er jordbær sunne?

- Friske jordbær inneholder store mengder næringstoffer kalt fenoler. Fenoler er en av de kraftigste antioksidantene.

Quis spørsmål : Hva inneholder jordbær som er et kraftig antioksidant?

Jordbær har igjennomsnitt 200 frø

Quis spørsmål: Hvor mange frø har i gjennomsnitt et jordbær?

 
Tips til foreldre :
 
Oppskrifter med jordbær er f.eks denne jordbæryoghurten eller denne jordbærs/ananas smoothiebowlen eller havregrøt med jordbærsaus
 
Jeg kunne skrevet mer om jordbær, men siden dette er rettet mot barn ønsker jeg å gjøre serien så enkel som mulig :)
 
Følg meg gjerne på facebook siden min HER og instagram siden min HER

 

Brød med protein fra kjerner og nøtter



Dette er et velsmakende og enkelt brød, hvor proteinkildene er valnøtter og solsikkekjerner. Jeg har også oppskrifter på andre brødvarianter som kommer på bloggen fremover, så følg meg gjerne på facebook så går du ikke glipp av innlegg.

Valnøtter har 15gram protein pr.100gram.

Solsikkekjerner har 20.3gram protein pr.100gram

I tillegg inneholder både valnøtter og solsikkekjerner sunne fettkilder, vitaminer og mineraler.

Her er oppskriften på 2 brød:

650gr fullkornshvetemel

350gr Sammalt rugmel finmalt

1pk tørrgjær

100gr solsikkekjerner

50gr hakkede valnøtter

1ss akasiehonning

3ss rapsolje

2ts salt

7-8dl vann

Slik gjør du:

Bruk kjøkkenmaskin. Ha alt det tørre i bakebollen. Tilsett olje og honning og bland forsiktig før du tilsetter vannet.

Eltes i maskinen ca 5-10minutter. Deigen skal være litt bløt.

Dekk bollen med plast og hev minimum 40minutter

Del deigen i 2 og elt deigen for hånd en liten stund. Ha på litt mer mel om deigen er for klissete.

Ha deigemnene over i bakepapirkledde brødformer(evt. smurte former), dekk med plastfolie, og la dem etterheve 40-60min. 

Stekes på nederste rille ved 200gr i ca 50min.

Avkjøl på rist.

Brødene kan fint fryses.

 

 

 

Lettlagde Scones med valnøtter

Sunne, gode og ikke minst superraske å lage.



 

Disse sconesene inneholder valnøtter som er rene helsebomben. Valnøtter ligger helt i toppskiktet når det gjelder antioksidanter. Valnøtter er rike på magnesium som styrker både beinstruktur og immunforsvar. I tillegg inneholder valnøtter et stoff som heter polyphenoler som kan beskytte mot kreft, samt umettet fett og omega3 som forebygger hjerte og karsykdommer.
Så da er det bare for meg å dele oppskriften og håper dere vil prøve disse gode og sunne sconesene.

Til 8 scones:


*50 gr meierismør
3 dl siktet mel (gjerne speltmel for mer næring)
1dl sammalt mel (gjerne sammalt speltmel for mer næring)
2 ts bakepulver
1 1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 ts salt
*1 1/2 dl naturell yoghurt  
1 ss akasiehonning

* for vegansk versjon kan etter all sannsynlighet BN rapskokos og Alpro naturell soya yoghurt brukes). Jeg har dessverre ikke testet det ut, men i andre oppskrifter har dette fungert :).

Sett stekeovnen på 225gr

Slik gjør du:
Ta ut meierismøret litt før du skal bake disse, slik at det blir mykt.
Bland mel, bakepulver, salt og hakkede valnøttkjerner.
Del smøret i biter og bland det inn i det tørre.
Rør sammen honning og yoghurt og bland dette godt inn i det tørre.
Del deigen i to, legg på et bakepapir og form/trykk/kjevl ut til runde litt flate emner.
Bruk et pizzahjul og skjær emnene i 4 deler.Ikke skjær helt igjennom deigen.
Stek midt i ovnen i ca 12-15 min. Steketiden avhenger av hvor tykk deigen er.  Pass på at de ikke blir brent.
Avkjøles på rist, del fra hverandre og skjær hver scones i to, og server med ønsket pålegg.

FØLG MEG GJERNE PÅ FACEBOOK , SÅ FÅR DU ALLE MINE INNLEGG FORTLØPENDE 

 

 

Vaffeltoast



Dette er digg frokost eller lunsj, og laget på 1-2-3. Spis gjerne litt avocado, tomat, paprika e.lign. ved siden av. Da blir nåltidet mer komplett, alltid lurt å få inn litt grønt.

Du trenger:

Rundstykke (lite rundt). Gjerne grovt

Ost

Ketchup (kan sløyfes)

Piffi eller grillkrydder

Skinke  (sløyfes om man er vegetarianer)

Slik gjør du:

Varm opp vaffeljernet på middels varme.

Del rundstykke i 2 og ha ost, ketchup, krydder og evt.skinke på den ene halvdelen.

Legg den andre halvdelen over.

Smør evt. vaffeljernet og legg inn rundstykke på midten av jernet og lukk jernet forsiktig.

Stekes til osten er smeltet og toasten har fått en fin og gylden farge.

ENJOY :)

 

 

Sparetips på mat - del 3



Denne gangen er det PASTASAUS

Jeg har valgt ut to varianter i samme størrelse, men det finnes jo mange varianter på markedet som du kan sjekke om du vil.

Her er begge glassene 500gr og innholdet er sammenlignbart.



 

Dvs. Rema 1000 sin pastasaus har 75% hakkede tomater, tomatpure, løk, krydder og olje og koster kr 6,-

Dolmio sin pastasaus har 76%hakkede tomater, tomatpure,løk, sukker, maisstivelse, krydder og olje og koster kr 17,90

Ved å velge Rema 1000 sin pastasaus fremfor Dolmio Classico så sparer du kr 11,90 pr.glass. Alle monner drar :)

I tillegg inneholder ikke Rema 1000 sin pastasaus tilsatt sukker. Tommelen opp for det :)

Del 1 i denne serien finner du HER og Del 2 i denne serien finner du HER

 

Jeg vil komme med mange sparetips på mat fremover.  Følg meg gjerne på facebook HER, så går du ikke glipp av innlegg.

 

 

 

Søtpotetsuppe

Denne oppskriften fant jeg i et gammelt TARA blad, og måtte teste den ut. Vil du prøve?


 

Til 4 porsjoner trenger du :

4 små søtpoteter

1 gul løk

2 fedd hvitløk

1ss olivenolje

1 ss økologisk grønnsaksbuljong

1liter vann

salt og pepper

litt friske urter som evt. basilikum og gressløk (kan sløyfes)

2ss gresskarfrø (kan sløyfes)

 

HALLOUMISPYD:

8små grillspyd av tre

1pakke Halloumiost (250gr)

2ss olivenolje

litt frisk basilikum

 

Slik gjør du :

Skrell søtpotetene og skjær dem i terninger. Skrell og finhakk løk og hvitløk

Stek løk og hvitløk et par minutter sammen med olivenoljen. Ha i søtpoteter, buljong og vann.

Kok opp og la småkoke i ca 20min

Bruk en stavmixer og miks til en glatt suppe.

Spe med mer vann hvis det trengs. 

Kok opp suppen igjen og smak til med salt og pepper.

Klargjør spydene ved å skjære osten i terninger. Skjær salatbladene i mindre biter. Varm opp en stekepanne med olje og stek osten i et par minutter.

Tre varme osterterninger på grillspydene .

Hell suppen over i 4 suppetallerkener og topp med frisk basilikum og gresskarfrø

Legg halloumispydene over suppetallerkenen og server

 

ENJOY :)

Hvorfor det? Del 8



Dette er del 8 av min Hvorfor det? serie. Du finner innledning til serien HER , del 1 HER , del 2 HER  ,del 3 HER ,del 4 HER , del 5 HER ,del 6 HER og del 7 HER

Jeg ønsker å inspirere deg til å dele enkel informasjon om frukt og grønt til barn.

Fra mine barn var små husker jeg at jeg ofte formidlet det slik:

Du må spise grønnsakene dine.. 

Hvorfor det? 

Fordi det er sunt.

Hvorfor det?

Fordi grønnsaker er bra for kroppen.

Det var ikke så altfor mye jeg kunne om grønnsakene den gang, og spørsmålet Hvorfor det? gikk ofte igjen ..

Hva kan vi snakke med barn om når det gjelder frukt og grønt? Er de interessert i å vite noe om det de spiser?

Jeg har testet dette litt ut blant venner og familie, og vil definitivt si at det å snakke om grønnsaker og frukt kan være både interessant og gøy for barn.

Jeg er utdannet kostholdsveileder, og har derfor bestemt meg for å lage en slik enkel serie her på bloggen.

Dagens grønnsak er Søtpotet

Enten barna liker søtpotet eller ei , er det jo helt supert å fortelle dem litt ekstra om denne grønnsaken når vi serverer dette.

Har barna dine smakt søtpotet? Liker de det?

Når vi forteller barn om f.eks frukt er det viktig at vi velger noen få punkter istedenfor å fortelle for mye, da blir ungene lett uengasjert.

Man kan evt. lage en liten quis ved middagsbordet når vi serverer søtpotet.

For eksempel:

-Søtpotet har mye karbohydrater som gir mye energi og er med på å bygge opp musklene

Quis spørsmål: Hva har søtpotet mye av som gir energi, og bygger opp musklene i kroppen vår?

Søtpotet inneholder 5%sukker (naturlig sukker) og smaker søtt.

Quis spørsmål:  Hvor mye sukker inneholder søtpoteten?

- Søtpoteter er fulle av næring og er en av de sunneste grønnsakene vi kan spise. De inneholder både vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter

Quis spørsmål : Hvorfor er søtpoteten en av de beste grønnsakene vi kan spise?

Søtpoteten er oransje og som andre oransje grønnsaker som f-eks gulrot, så inneholder disse mye av antioksidantersom heter  karotenoider. Karotenoider er bra for huden og synet vårt.

Quis spørsmål: Hva heter antioksidanten som er bra for synet og huden vår som søtpoteten har mye av?

 
Tips til foreldre : Bruk gjerne søtpotet i en salatlag søtpotetfries eller hvorfor ikke bake søtpotet istedenfor potet. I tillegg passer søtpoteten fint som stappe, eller som søtpotetsuppe. Oppskrift på søtpotetsuppe kommer på bloggen i morgen 21juni.
 
 
Jeg kunne skrevet mer om søtpotet, men siden dette er rettet mot barn ønsker jeg å gjøre serien så enkel som mulig :)
 
Neste del av serien hvorfor det? kommer tirsdag 27juni , stikk gjerne innom da :)

Følg meg gjerne på facebook siden min HER og instagram siden min HER

 


 


 
 
 

.




 
 
 


 
 
 
 

Hva er det egentlig jeg spiser? Del 2


Reklame for egen virksomhet (kostveiledning)

Hva er det egentlig jeg spiser, eller i dette tilfellet drikker..? Dette er del 2 av denne serien og del 1 finner du HER. Først må jeg bare beklage at bildene er feil vei, ha,ha.. Alt er riktig vei inntil jeg skal legge de inn på bloggen, så i dag er det en feil et eller annet sted enten på dropbox eller blogg.no?. Jeg klarer ikke å fikse dette og vil ikke bruke bilder som ligger på nettet i fare for å "stjele" bilder, så da blir de sideveis i dag :)

Blir du provosert, engasjert eller interessert når jeg skriver disse innleggene om innhold i matvarer?

Jeg brenner for å informere og inspirere til å ta små steg i hverdagen, for at kroppen skal ha gode forutsetninger for å fungere best mulig.

Enten du vil ta av noen kilo, eller bare vil bli mer bevisst på hva du spiser, så er dette en av serienesom kan passe for deg.

Bevisstgjøringen er kun for å inspirere til gode matvalg, ikke for å "trigge" dårlig samvittighet. 

Små grep vil nemlig kunne ha stor effekt for helsen.

Jeg er utdannet kostholdsveileder og kontakt meg gjerne på mail vegetarfamilie@outlook.com , om du ønsker mer informasjon om mitt konsept "Energi og Overskudd",  eller om ønsker tilsendt oppskriftshefte.

Mine konsept og oppskriftshefter passer både kjøttspisere og vegetarianere.

Du kan også sende meg en melding på facebooksiden min vegetarfamilie om du skulle ønske det.

Dagens produkt er iskaffe.

Iskaffe er noe mange av oss (meg inkludert) er glad i nå om sommeren. Men vet vi hvor mye sukker en slik ferdigpakke inneholder? Dette produktet kunne vært med i serien min skjulte sukkerfeller som jeg har , du kan lese mine innlegg om det HER og HER . Men her i denne serien så viser jeg også næringsinnhold og ingrediensliste, ikke bare fokus på sukkeret, selv om det er hovedfokus også på akkurat dette produktet.

Hva er det egentlig i denne iskaffen fra Nestle?

Når man leser ingredienslisten så er første ingrediens sukker og deretter instant kaffe. Første ingrediens er alltid det produktet inneholder mest av.

Og når vi ser på næringsinnholdet så inneholder denne iskaffen hele 88.49gram sukker pr.100gram, dvs 21gram sukker på et glass med iskaffe... Og vi vet at helsedirektoratet sier at vi bør begrense inntak av tilsatt sukker til mindre enn 10% av det totale energiinntaket pr.dag. dvs ca 55gram for kvinner.  Da ser vi hvor enkelt det er å overstige de grensene når man ikke kanskje vet hvor mye sukker vi kan få i oss uten at vi er klar over det.

Til sammenligning så har denne melkesjokoladen med kvikklunsj 49.5gram sukker pr.100gram(se bilde nederst i innlegget)

Likevel kan vi selvfølgelig ikke sammenligne disse produktene, da de har helt forskjellig innhold ellers, men dette er kun for å bevisstgjøre. Før jeg ble bevisst på dette ville jeg trodd at det var mye mer sukker i godteri (sjokolade) enn i en iskaffe.

Jeg har aldri sjekket sukkerinnholdet i iskaffe før jeg startet min kostholdsendring i 2013, men da skjønte at jeg fikk i meg mye mer sukker enn jeg var klar over.

 Det fikk meg til å bli bevisst. Jeg vet at for mye sukker i hverdagen er forbundet med økt risiko for sykdom over tid. Derfor prøver jeg å begrense inntaket av sukker i hverdagn, og iallefall ikke overstige helsedirektoratets anbefalinger. Og begrenser jeg sukkerinntaket i hverdagen, kan jeg kose meg med både is, sjokolade og litt smågodt innimellom med god samvittighet.

Jeg anbefaler deg å sjekke forskjellige typer iskaffe eller andre produkter når du er på butikken.

Ofte er der mange varianter og sukkerinnholdet varierer mye. Velg gjerne en sukkerredusert variant eller lag selv (sterk kaffe, melk, isbiter og kokosblomstsukker eller sukrin gold). Da gjør du et bedre valg for kroppen din, og små steg i hverdagen kan gi deg stor helsegevinst over tid.

Takk for at du leste :)


 

 

 

 

Ukemeny 25/2017



Det begynner å nærme seg ferietid og skolefri, men mat må vi ha uansett :)

Her er forslag til ukemeny for kommende uke. Håper du finner noe du kan like.

Mandag : Søtpotetomelett 

 

Tirsdag: Halloumi Salat 


 

Onsdag: Tomatsuppe 



 

 

Torsdag: Pestopastasalat



 

 

Fredag: Pitabrød med nuggets 



 

 

Lørdag: Tacosalat 



 

 

Søndag: Linsegryte 



Ukens raske : Enkel og næringsrik salat 



 

Ukens søte:  Sukkerreduserte skillingsboller 

#matglede  #veggis #veggispreik #veggislivet #kosthold #vegetarianer #laktoovovegetarianer #salat #vegetarfamilie #mat #middag #ukemeny 
 

Sukkerfeller i hverdagen-del 2

Dagens produkt er salte kjeks...

Vet du at mange salte kjeks inneholder sukker?

Før jeg begynte min kostholdsendring visste jeg ikke dette, men nå sjekker jeg alltid på forskjellige pakker, og velger utifra det. Dvs at Ritz kjeks (som er en favoritt) ofte blir byttet ut med en annen variant, eller at jeg kjøper to forskjellige varianter, og spiser litt av begge. 

Vil du gjøre slik også får du automatisk i deg mindre sukker enn om du bare spiser Ritz kjeksen.

Kanskje du tenker at dette er bare en bitteliten mengde sukker i forskjell om du spiser den eller den sorten kjeks.. Da vil jeg si at om du blir bevisst og gjør slike endringer på mange produkter etterhvert, så vil det blir mye sukkerreduksjon over tid.

Små endringer kan gi stor helseeffekt.

Eksempel 1 : Ritz kjeks

 Sukkerinnholdet pr.100gram i denne pakken er 8,4gram. Det tilsvarer litt over 4 sukkerbiter.

Eksempel 2 : Sætres beste salinas.

Sukkerinnholdet pr.100gram i denne pakken er 6.5gram. Det tilsvarer litt over 3 sukkerbiter

Eksempel 3: Sætres beste tynne speltkjeks

Sukkerinnholdet i denne pakken er 3,7gram. Det tilsvarer litt mindre enn 2sukkerbiter.

Eksempel 4: Sætres Beste fine rugkjeks

Sukkerinnholdet i denne pakken er 2gram. Det tilsvarer 1 sukkerbit

Dette er 4 eksempler. Det finnes veldig mange salte kjeks varianter i butikkene. Jeg anbefaler deg å bli bevisst og lese næringsinnholdet bak på matvarer du handler. Da kan du spare deg for mye sukker i hverdagen og mange tomme kalorier.

I neste uke kommer del 3 av denne serien. Jeg har mange produkter på lager å vise deg.

 

 



 

Sukkerreduserte Skillingsboller



                                                                                                   

I dag deler jeg min oppskrift på sukkereduserte skillingsboller.

Her kommer oppskriften på ca24stk herlige sukkereduserte skillingsboller med ca 1.5dl mindre raffinert sukker enn originaloppskriften.

Du trenger:

125gr smeltet smør

5dl melk

1pk gjær

ca 10dl mel

3ss sukker (i originaloppskriften skulle det her være 1.5dl sukker)

Til fyllet/oppå: Litt smeltet smør, 0,25dl sukker + * 0,25dl sukrin+ (sukrin+ kjøpes på helsekost, er snillere med blodsukkeret vårt og skader ikke tennene)( Evt. totalt 0.75dl sukker om du ikke har sukrin+), kanel, 1egg+bittelitt sukker på toppen av bollene.

Slik gjør du:

Smelt smøret og ha melken oppi slik at blandingen blir lunken.

Smuldre gjær i bakebollen, ha i litt av smør/melkeblandingen og bland godt.

Ha resten av væsken i sammen med melet.

Eltes ca 5min i kjøkkenmaskin eller evt. 10min for hånd.

Ha plastfolie og et kjøkkenhåndkle over bollen. Heves ca 1time

Kjevles ut til ca 35x60cm.

Pensle litt smeltet smør på bunnen. Ha over sukker/sukrin + samt kanel.

Rull sammen og deles i ca 20-24stk.

Settes på bakepapirkledde stekeplater.

Etterheves ca 30min.

Pensles med sammenpisket egg og strø litt sukker oppå.

Stekes i 8-10min på 225gr

* Sukrin+ fåes kjøpt på helsekostbutikker, er snillere med blodsukkeret enn vanlig raffinert sukker og gir ikke hull i tennene.

 

 

 

 

Pestopastasalat



Enkel salat til middag en dag kanskje?

Til 4 personer trenger du:

500gram pastaskruer (gjerne fullkorn)

8-10 små tomater

0.5dl quinoa (kan sløyfes, men anbefales da det høyner næringsinnholdet i retten)

2 pk bønnemix (ferdig til bruk)

1 pk kikerter (ferdig til bruk)

*1-2  glass grønn pesto (avhenger av størrelse på glass)

5-10 usaltede cashewnøtter pr. pers

Revet parmesan på toppen

Slik gjør du:

Kok pasta og quinoa etter anvisning på pakken.

Sil av vannet og ha i en kasserolle over svak varme.

Skyll bønner og kikerter i kaldt vann, og ha de deretter over pasta og quinoaen.

Ha i grønn pesto og bland godt.

Vask og del tomatene og ha disse i pestoblandingen.

Når blandingen er blitt litt varm er det klart til servering.

Ha over på tallerken og bland i noen cashewnøtter.

Revet parmesan på toppen.

ENJOY

* For veganere kan man kjøpe coop sin pesto alla genovese, og droppe parmesanosten eller bruke plantebasert ost..

** For kjøttspisere kan man evt. ha mindre bønner og en stekt kyllingfilet i denne retten.

 

 

Ananassmoothie



Til 1 stort glass trenger du:

2 dl frossen ananas (du finner poser i frysedisken hos bla.kiwi og meny)

1/2 moden banan

2 ss vaniljekesam

1 ss gresk naturell yoghurt

5 valnøtter

En skvett ananas eller eplejuice

 

Slik gjør du:

Ha yoghurt, kesam og juice nederst i en blender.

Frossen ananas og oppdelt banan øverst, sammen med 5 valnøtter

Bland alt godt sammen.

Server og nyt.

Denne smoothien inneholder en fin kombinasjon av karbohydrater, proteiner og sunne fettkilder, og er derfor ganske så snill med blodsukkeret. I tillegg er der både vitaminer og mineraler.

Dårlig matlyst om morgenen? Denne smotthien er laget på 1-2-3 og  vil gi deg en fin start på dagen.

 

 

Hva er det egentlig jeg spiser ? Del 1



Dette er første del av min serie "Hva er det egentlig jeg spiser ?"

I denne serien vil jeg vise noen av de vanlige produktene vi kjøper på butikken, og hvordan vi leser innholdsfortegnelsen.

Mange vet gjerne dette allerede, men for de som er interessert i å vite mer, så er dette serien for deg.

I dag vil jeg ta for meg et helt enkelt produkt som mange kjøper nå om sommeren..

Her er det viktig for meg å si at jeg viser ikke disse produktene for å "skremme" noen eller fortelle at man ikke skal kjøpe disse.

Grunnen til at jeg viser dette er fordi jeg ønsker at vi alle skal bli mer bevisste både på innhold og alternativer, av forskjellige produkter vi kjøper i butikken.

Dagens enkle produkt er denne vannisen. Superbillig, men hva inneholder den?

Akkurat dette produktet er kanskje ikke så vanskelig å gjette hva det inneholder siden det heter vannis.

Jeg viser deg likevel dette enkle produktet i dag for å vise deg en enkel ingrediensliste.

 



Ingredienslisten viser alltid det det er mest av først, og så videre nedover til det som der er minst av til slutt.

Her er altså vann som hovedingrediens og så sukker + Estoffer og aroma.

Når du da leser næringsinnholdet under, ser du bla. hvor mye sukker produktet inneholder i gram.

Dette produktet inneholder 19gram sukker pr 100gram vare, dvs. 12.5gram pr.is.

Norske myndigheter anbefaler at max 10% av energien fra mat kommer fra tilsatt sukker.

For oss kvinner tilsvarer dette ca 55gram pr.dag

For menn tilsvarer dette ca 70gram pr.dag

For barn mellom 1-3 år tilsvarer dette 30gram pr.dag

For barn mellom 4-6 år tilsvarer dette 40gram pr.dag.

Spiser et barn 3 stk av disse små vannisene på en dag (og vi vet av erfaring at i sommerhalvåret blir det ofte veldig mye is) får de i seg 37,5 gram sukker... Da er dagens anbefalte sukkermengde allerede overskredet for små barn.

Vi som foreldre kan påvirke både vår egen og barnas kosthold på en enkel måte.

Jeg vil komme med masse informasjon rundt matvarer og tips til gode alternativer. 

For deg som er interessert i slik informasjon, så håper jeg du vil følge meg på facebook. Da går du ikke glipp av innlegg.

Som alternativ til vannisen vil jeg foreslå at du kjøper noen isformer (du kan også få tak i vannisposer), og moser bær sammen med litt gresk vaniljeyoghurt eller mager vaniljekesam.(riktignok litt sukker i yoghurten/kesamen, men mye mindre enn i saftisen).

Dette er gjort på 1-2-3 om du har en blender. Hell dette over på vannisposer eller i andre isformer og sett i fryseren.

Da har du is til både voksne og barn som både inneholder antioksidanter, vitaminer og proteiner. Is som også gir næring til kroppen, ikke bare tomme kalorier.. 

Her er en blåbæris du kan lage på 1-2-3 

 

 

Blåbær is (yoghurt sorbet)



Hvorfor ikke lage noen enkle is uten tilsatt sukker, og som samtidig gir både vitaminer, protein og antioksidanter til kroppen.

Dagens is er blåbæris og den lager du på 1-2-3. 

Det du trenger er:

3dl frosne blåbær

3 ss tyrkisk yoghurt naturell eller du kan bruke mager vaniljekesam

1/2 moden banan

ca1.5 ts sukrin + (kjøpes på helsekost) evt. smak til med den søtningen du foretrekker.

Slik gjør du:

Ha sukrin+ nederst i en blender. 

Tyrkisk yoghurt eller mager vaniljekesam over.

Blend sammen.

Ha over frosne eller halvtinte blåbær og banan og bland alt godt sammen i blenderen.

Helles i isformer og settes i fryseren til de er stivnet.

 

 

Hvorfor det? Del 7



Dette er del 7 av min Hvorfor det? serie. Du finner innledning til serien HER , del 1 HER , del 2 HER  ,del 3 HER ,del 4 HER , del 5 HER og del 6 HER

Jeg ønsker å inspirere deg til å dele enkel informasjon om frukt og grønt til barn.

Fra mine barn var små husker jeg at jeg ofte formidlet det slik:

Du må spise grønnsakene dine.. 

Hvorfor det? 

Fordi det er sunt.

Hvorfor det?

Fordi grønnsaker er bra for kroppen.

Det var ikke så altfor mye jeg kunne om grønnsakene den gang, og spørsmålet Hvorfor det? gikk ofte igjen ..

Hva kan vi snakke med barn om når det gjelder frukt og grønt? Er de interessert i å vite noe om det de spiser?

Jeg har testet dette litt ut blant venner og familie, og vil definitivt si at det å snakke om grønnsaker og frukt kan være både interessant og gøy for barn.

Jeg er utdannet kostholdsveileder, og har derfor bestemt meg for å lage en slik enkel serie her på bloggen.

Dagens frukt er Kiwi.

Enten barna liker kiwi eller ei , er det jo helt supert å fortelle dem litt ekstra om denne frukten når vi serverer dette.

Har barna dine smakt kiwi? Liker de det?

Når vi forteller barn om f.eks frukt er det viktig at vi velger noen få punkter istedenfor å fortelle for mye, da blir ungene lett uengasjert.

Man kan evt. lage en liten quis ved middagsbordet.

For eksempel:

-Kiwi inneholder nesten dobbel så mye C vitamin som en appelsin.

Quis spørsmål: Hvor mye mer Cvitamin inneholder en kiwi enn en appelsin

- Kiwi inneholder en del fiber som er bra for tarmene våre, og spiser du skallet på kiwien får du i deg 3 ganger så mye fiber som du ville gjort ellers.

Quis spørsmål:  Hva inneholder kiwi skallet mye av?

- Kiwi inneholder en del jern og jern er bla. viktig for transport av oksygen rundt i kroppen.

Quis spørsmål : Hva inneholder Kiwi som er viktig for transport av oksygen rundt i kroppen?

Jern taes lettere opp i kroppen når det taes sammen med Cvitamin og fordi Kiwi inneholder begge deler, så er Kiwi en ekstra god jernkilde.

Quis spørsmål: Hvorfor er Kiwi en ekstra god jernkilde?

 
Tips til foreldre : Ha gjerne kiwi med i matboksen til barna eller i en smoothiebowl til frokosten
 
Kiwi passer godt som topping på en kjøleskapsgrøt, jordbæryoghurt eller blåbæryoghurt
 
Jeg kunne skrevet mer om kiwi, men siden dette er rettet mot barn ønsker jeg å gjøre serien så enkel som mulig :)
 
Neste del av serien hvorfor det? kommer tirsdag 20junii , stikk gjerne innom da :)

Følg meg gjerne på facebook siden min HER og instagram siden min HER

 

Kjøleskapsgrøt kokos og blåbær



Dette er en enkel og smakfull frokost.

til 4 personer trenger du:

3 dl havregryn

3 dl melk (valgfri type, jeg bruker havremelk)

3 dl frosne blåbær

2 dl kokosyoghurt (vil du ha sukkerfri kan du bruke yoplait 0% kokos)

Forslag til topping:  nøtter, rosiner, kiwi , gresskarkjerner etc.

Slik gjør du :

Bland alle ingrediensene i en stor boks (unntatt det du skal ha til topping)

Ha over et lokk eller plastfolie og sett i kjøleskap over natten.

Om morgenen rører du godt, og fordeler i 4 skåler.

Ha på topping og nyt et næringsrikt og godt måltid til frokost.

 

 

Ukemeny 24/2017



Søndag igjen og snart ny uke. Her kommer forslag til ukemeny for kommende uke.

Dette er enkle og lettlagde retter, men som likevel gir næring til kroppen. Rettene er vegetariske, men laget slik at de enkelt kan tilsettes kjøtt eller kylling om man ønsker det.

I tillegg har jeg lagt ved oppskrift på

Følg meg gjerne på FACEBOOK, der har jeg også livesendinger, og annet som ikke er på bloggen.  Håper du vil følge meg.

Over til ukesmenyen, her er ukens middagsforslag :

Mandag: Blomkålsuppe 


 

Tirsdag: Fargerik salat 

Onsdag: Grønnsaker i kokoscurry  



 

 

Torsdag: Lapskaus 



 

Fredag: Tacopita 



 

Lørdag : Vegetarpizza med pesto 



 

Søndag: Sorte bønner i fløtesaus 



 

Ukens søte: Bananpannekaker 

 

Ukens raske: Avokadoeggerøre 

 

Energimat laget på 5minutter- del 1



En ny serie som heter Energimat på 5 minutter. Vil bli postet jevnlige innlegg i denne serien. Et raskt måltid på farten som holder deg mett en god stund. Dette kan også brukes som en enkel middag på en travel dag.

Dagens tips til raskt og næringsrikt måltid er som følger:

1liten moden avocado 

2 egg

2ss vann

Litt fetaost (kan sløyfes)

Salt og pepper

Litt olje eller smør til steking

Slik gjør du:

Bland egg og vann sammen med litt salt/pepper. Stekes som eggerøre i en stekepanne på middels varme, sammen med litt olje eller smør.

Del avokadoen, ta ut steinen og del avokadokjøttet i mindre biter.

Legg eggerøren og avokadobiter på en tallerken og ha over litt fetaost om du ønsker.

ENJOY :)

 

 

 

Grønnsaker i Kokoscurry

Til 3-4 voksne:

4 gulerøtter

1 brokkoli

2eske grønne linser (ferdig til bruk) (vil du ikke ha retten vegetarisk, kan du bytte noen av linsene til kjøtt/karbonadedeig)

2esker røde linser (ferdig til bruk)

1 liten hodekål

1 rød paprika

1/2 purre

2dl vann + en gr.buljong

ca 1dl kokosmelk

ca 3ts red curry paste

Ønsket mengde ris og/eller quinoa. (Nb. Bruker du quinoa husk å skylle frøene godt i varmt vann før koking)

Slik gjør du:

Vask, rens og del alle grønnsakene i mindre biter.

Damp gjerne grønnsakene litt (rist i bunnen av en kasserolle, vann opp til risten, grønnsakene oppå og middels varme).

Damp til grønnsakene er nesten møre.

Stek evt. kjøtt/karbonadedeig om du ikke skal ha retten vegetarisk

Kok opp ris eller quinoa etter anvisning på pakken (det du ønsker selv, quinoa er det sunneste alternativet)

Kok opp 2dl vann og rør ut 1 grønnsaksbuljongterning

Varm opp en wokpanne med litt olje, og ha i linser og grønnsakene.

Ha over vannet med grønnsaksbuljong. Rør rundt.

Ha i kokosmelk og red curry paste. Smak til og ha i mer kokosmelk eller red curry paste etter eget ønske.

Anrett på tallerken sammen med ris/quiona. Håper det smaker :)

 

 

 

 

Sukkerfeller i hverdagen - del 1



Det er lett å oppdage sukkerfeller om vi  vet hva vi skal se etter.

Før jeg visste det, kjøpte jeg ofte produkter med masse tilsatt sukker.

Nå prøver jeg å begrense inntak av det skjulte sukkeret.

Kanskje det ikke er så farlig med en sjokolade innimellom om vi tar vekk noen av de skjulte sukkerfellene i hverdagen..?

Jeg er ingen fanatiker, men bevisst på mitt eget sukkerinntak. Jeg prøver å styre unna de største sukkerfellene i hverdagen, da for mye sukker over tid er forbundet med sykdomsfare. Dessverre er det mange som ikke er klar over hvor mye sukker vi får i oss gjennom vanlig mat.

Det første jeg skal vise deg er jordbærsyltetøy :

De fleste vet at det er sukker i syltetøyet, så det er ikke akkurat  "skjulte" sukkerfeller i syltetøy.

Men det er stor forskjell på sukkerinnhold i de forskjellige syltetøyvariantene, og det var ikke jeg klar over tidligere.

Sukkerfeller og bevisstgjøring er det jeg ønsker å informere om i denne serien. Håper du liker det :)

 

 
Bildene viser varianter av kjente merker jordbærsyltetøy. I tillegg har vi egne merkevarer som First Price og Rema 1000 jordbærsyltetøy.

Anbefaler deg å lese ingredienslisten bakpå produktet før du kjøper.

I ingredienslisten kommer først det produktet inneholder mest av, og så fortsetter det med det som det er mindre av.

Sjekk alltid ingredienslisten, du vil få deg noen AHA opplevelser, det er jeg sikker på.

Mange kjøper syltetøy kun basert på pris. Om du ikke har veldig dårlig råd, så vil jeg anbefale deg å gjøre deg kjent med de forskjellige variantene, og velge utifra ingredienser/mengde istedenfor pris. I denne informasjonen i dag fokuserer jeg på sukkerinnhold og innhold av bær.

Rema 1000 sitt syltetøy i 1kg bøtte har 40% sukker og 40% bær . First Price sitt syltetøy i 1kg bøtte har også ca 40% sukker og 40%bær.

Prisen er rimelig, men det er jo stortsett pga. lite bær og mye sukker (sukker er veldig billig å produsere)

Lerum sitt glass med jordbærsyltetøy (820gram) har også kun 40% bær og masse sukker...

Lerum sin squeesy flaske har også kun 40% bær og masse sukker...

Alle disse 4 variantene har SUKKER som første ingrediens på ingredienslisten..Altså mer sukker enn bær i et glass/flaske med jordbærsyltetøy. Disse variantene ville jeg holdt meg unna pga det høye sukkerinnholdet. Det gjør at man lett overstiger grensen for anbefalt inntak av sukker pr.dag. I tillegg er sukker en stor belastning for tenner og tannkjøtt.

Så har vi syltetøy med mindre tilsatt sukker. Der finnes mange varianter, og jeg anbefaler deg å sjekke de forskjellige. Jeg tar med 1 variant her i dag.

Nora hjemmelaget jordbærsyltetøy. Dette inneholder 60% jordbær og kommer derfor som første ingrediens på ingredienslisten. Deretter kommer sukker. Pga 20% mer bær, blir dette et mye bedre alternativ, men det som er synd er at prisen er derfor endel dyrere. Bær er dyrere enn sukker, og da blir varen mer kostbar. Likevel vil jeg anbefale å bytte til en variant med mindre sukker med mindre du har veldig dårlig råd og ikke kan kjøpe et annet pga.økonomi..

Og så har vi de sukkerfrie variantene. Dette er det syltetøyet vi som oftest kjøper.  Lerums jordbærsyltetøy uten sukker. Det inneholder hele 80% bær .  Dette syltetøyet inneholder kunstig søtning. Jeg er ikke tilhenger av for mye kunstig søtning, men i syltetøy, litt saft og litt brus synes jeg det er helt ok. Dette fordi det IKKE gir hull i tennene og det har mye færre kalorier. Men alle må velge det som de føler er riktig for seg.

Jeg vil ha mange slike innlegg fremover, med både godt skjulte og mindre skjulte sukkerfeller i mat.

Små steg i hverdagen kan ha stor helsegevinst over tid.

Jeg håper du liker innleggene mine. Vil du følge meg på facebook , så blir jeg veldig glad, og da går du heller ikke glipp av noen innlegg.

 

 

 

Taco Pita

Vi blir aldri lei taco her i huset. Men det er godt å variere litt :)

Dette er tacopita og det du trenger til disse er:

Pitabrød

Røde og grønne linser

+ Karbonadedeig eller kjøttdeig om du ikke vil ha den vegetarisk 

Revet ost

Nachochips

Tacokrydder

Tacosaus

Rømme

Blandet salat (f.eks isbergsalat,mais,tomat,agurk, paprika,rødløk, avocado)

Slik gjør du:

Stek røde og grønne linser en liten stund i litt smør eller olje

Stek evt. kjøttdeig

Ha over tacokrydder og vann, og kok noen minutter.

Lag blandet salat.

Varm pitabrøene etter anvisning på pakken.

Ha linse evt. kjøttfyllet i pitabrødene. knus et par nachochips inni pitabrødet sammen med fyllet, revet ost over.

Ha evt. litt rømme og tacosaus i pitabrødet eller ha det ved siden av. Serveres med salat.

ENJOY :)

 

 

 



 

Ananas og Jordbærsmoothiebowl



Denne laget jeg slik:

Gul del :

1dl frossen eller halvtinte ananasbiter

1/2ss MCT olje (energiolje som kjøpes på helsekost) kan sløyfes

2ss gresk yoghurt naturell

1/4dels scoop vaniljeproteinpulver (kan droppes, bruk da gresk yoghurt vanilje istedenfor naturell)

Ha alt i en blender og mix godt sammen. Er konsistensen for tykk, kan du tilsette en skvett melk.

Det skal være en tykk smoothie som skal spises med skje.

Ha den gule delen over i et lite desilitermål el.lign.

Skyll blenderen og lag den rosa delen slik:

1dl frosne eller halvtinte jordbær

1/2ss MCT olje (energiolje som kjøpes på helsekost) kan sløyfes

2ss gresk yoghurt naturell

1/4dels scoop vaniljeproteinpulver (kan droppes, bruk da gresk yoghurt vanilje istedenfor naturell)

Ha alt i en blender og mix godt sammen. Er konsistensen for tykk, kan du tilsette en skvett melk.

Det skal være en tykk smoothie som skal spises med skje.

Hell den rosa delen og den gule delen over i en skål.

Pynt med valnøtter, hasselnøtter, mandler, frokostblanding og/eller annet du ønsker.

En fin mix av vitaminer, mineraler, karbohydrater, protein og sunt fett.

Her finner du oppskrift på en annen smoothiebowl

ENJOY :)

 

 

Sparetips på mat - del 2

Dette er del 2 av min serie - sparetips på mat.  Del 1 finner du HER

Dagens tips er et veldig lite tips, men alle monner drar og på dette sparer du kr 11,-pr.pk.

Jeg vil komme med mange sparetips på mat fremover.  Følg meg gjerne på facebook HER, så går du ikke glipp av innlegg.

Så selv om dagens tips sparer deg "bare" for kr 11,-, så vil det bli mange penger til slutt om du følger mange av mine tips fremover.

Dagens sparetips er disse ananasboksene. Her gjelder det å være bevisst. Disse boksene er kjøpt på Kiwi, men kanskje samme prisforskjellen også er i de andre dagligvarekjedene?

Den ene pakken koster 24,40 for 3 bokser og den andre pakken koster 13,40 for 3 bokser.

Forskjellen er at den dyreste er delt opp i småbiter, og den billigste er i ringer.

Og ja jeg bruker disse stort sett bare til pizza, og da bruker jeg småbiter, men kjøper ringer og deler de opp selv.

Det arbeidet er gjort på 1-2-3 og kr 11,- spart.

Så det er bare å følge meg videre, så vil det komme mange innlegg fremover i denne kategorien :)

 

 

 

 

 

 

 

2 næringsrike frokosttips



Dette er to enkle, men samtidig næringsrike frokostalternativer som du lager i en fei.

 

1. Lomper eller grove skiver/knekkebrød med peanøttsmør og syltetøy

Dette er en enkel frokost som holder deg mett og gir deg bra med fiber, protein, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Anbefaler å bruke peanøttsmøret på bildett(eller tilsvarende) som bare inneholder peanøtter og salt. Koster litt mer, men er det sunneste alternativet. Det er ofte slik at kvalitet henger sammen med pris.

2. Kjøleskapsgrøt med blåbær.

Kjøleskapsgrøt lages om kvelden på 1-2-3 , og du har et godt og næringsrikt måltid om morgenen. (Er også et godt lunsjalternativ). Grøten inneholder masse vitaminer, mineraler og protein. I tillegg inneholder havregryn betaglukan som er gunstig både for kolestrolet og blodsukkeret. Tips. Er du usikker på om du liker kjøleskapsgrøt, lag en veldig liten porsjon første gangen.

Til 2-3 personer:

3dl melk 

1/2 boks gresk naturell yoghurt (ca 1.5dl)

1.5 dl frosne blåbær

0.5-1 scoop proteinpulver vanilje (smak til)

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene unntatt proteinpulveret og rør godt. Bland inn proteinpulveret litt og litt og smak til.

Sett grøten i kjøleskapet over natten.

om morgenen rører du rundt og så er det bare å servere.

Ha gjerne litt banan, noen nøtter/mandler og/eller litt kanel på om du ønsker det.

Håper det smaker.

 

 

Ja til mer energi og overskudd - del 4

                                                                                                                                                   reklame for egen virksomhet(kostveiledning)



Dette er del 4 av min serie Ja til mer energi og overskudd.

Du finner link til oppskrift på denne herlige yoghurtisen nederst i dette innlegget.

I dag skal jeg fortelle hvorfor jeg har begynt å jobbe med dette konseptet.

Hva vi spiser kan ha stor innvirkning på helsen vår.

Et fornuftig og sunt kosthold kan motvirke mange sykdommer.

Kroppen vår skal vi leve med hele livet, er det ikke da viktig at vi gir den de beste forutsetninger for å kunne fungere best mulig?

Min historie :

For noen år siden var jeg som ordtaket "en som kunne motstå alt unntatt fristelser". Stadig vekk gikk jeg med dårlig samvittighet for at jeg ikke klarte å spise sunnere.

Kanskje du kjenner deg igjen også?

Jeg var sukkeravhengig (det skal jeg skrive mer om en annen dag), og jeg klarte ikke å la vær å spise sukkerholdig mat og godteri selv om jeg ville. Fristelsene var for mange og for store.

Samtidig var jeg drittlei sunnhetshysteriet fordi det gav meg dårlig samvittighet.

Pga at jeg spiste mye raske karbohydrater iform at godteri og annet, hadde jeg store blodsukkersvigninger i løpet av en dag. Kroppen var i ulage. Jeg hadde ustabilt humør, en mage som ikke fungerte bra, lite energi og dårlig tannhelse.

Når jeg da for noen år siden begynte reisen mot løsningen som gjør at jeg sitter her i dag, men mer energi og overskudd enn noensinne og er i mye bedre humør, så forsto jeg at dette MÅ jeg bare lære mer om.

Derfor tok jeg kostholdsveilederutdannelse. Og etter at jeg tok denne utdannelsen har jeg fått høre av andre, akkurat det samme som jeg følte selv før jeg begynte. De ønsker å gjøre en endring, men får det ikke til. De ønsker å ta vare på kroppen og helsen sin, men fristelsene er for store og de får dårlig samvittighet stadig vekk fordi de ikke klarer å spise sunnere.

Kanskje føler du det litt sånn også?

Iallefall har jeg følt det sånn mange ganger tidligere.

Jeg spiser fremdeles både godteri og snacks, men har funnet en enkel løsning som gjør at jeg klarer å ha en balanse i kostholdet. Løsningen min har vært helt avgjørende for at jeg har klart å komme dit jeg er i dag.

Har du lyst å gjøre en endring som er enkel å følge, og hvor du kan få stor gevinst for egen helse og samtidig kose deg innimellom uten å få dårlig samvittighet?

Da kan jeg hjelpe deg.

Det er akkurat derfor jeg jobber med dette.

Jeg lager et enkelt og veldig rimelig konsept som heter " Energi og Overskudd ".

Konseptet er enkelt å følge og gir varige resultater med helt vanlig mat. Konseptet er helt uavhengig om man spiser kjøtt eller vegetarianer.

Jeg har laget et generelt konsept (informasjon, tips og oppskrifter), og et personlig tilpasset konsept.

Begge konseptene blir tilsendt på mail eller pr.post, og de er uten oppfølging om du ikke ønsker det selv.

I tillegg får du tilbud om å bli med i en lukket facebook gruppe hvor jeg jevnlig vil dele tips, informasjon og nye oppskrifter.

Så om du tror dette kan være noe for deg, så send meg en uforpliktende mail på vegetarfamilie@outlook.com og jeg vil gi deg nærmere informasjon.

Hilsen fra Siw-Mette

Her finner du oppskrift på den herlige yoghurtisen på bildet

 

 

Hvorfor det? del 6



Dette er del 6 av min Hvorfor det? serie. Du finner innledning til serien HER , del 1 HER , del 2 HER  ,del 3 HER ,del 4 HER og del 5 HER

Jeg ønsker å inspirere deg til å dele enkel informasjon om frukt og grønt til barn.

Fra mine barn var små husker jeg at jeg ofte formidlet det slik:

Du må spise grønnsakene dine.. 

Hvorfor det? 

Fordi det er sunt.

Hvorfor det?

Fordi grønnsaker er bra for kroppen.

Det var ikke så altfor mye jeg kunne om grønnsakene den gang, og spørsmålet Hvorfor det? gikk ofte igjen ..

Hva kan vi snakke med barn om når det gjelder frukt og grønt? Er de interessert i å vite noe om det de spiser?

Jeg har testet dette litt ut blant venner og familie, og vil definitivt si at det å snakke om grønnsaker og frukt kan være både interessant og gøy for barn.

Jeg er utdannet kostholdsveileder, og har derfor bestemt meg for å lage en slik enkel serie her på bloggen.

Dagens grønnsak er AGURK .  Botanisk sett er agurk en frukt, men i forbindelse med matlaging blir den ansett som en grønnsak.

Enten barna liker agurk eller ei , er det jo helt supert å fortelle dem litt ekstra om denne grønnsaken når vi serverer dette.

Har barna dine smakt agurk? Liker de det?

Når vi forteller barn om f.eks grønnsaker er det viktig at vi velger noen få punkter istedenfor å fortelle for mye, da blir ungene lett uengasjert.

Man kan evt. lage en liten quis ved middagsbordet.

For eksempel:

-Agurker inneholder Vitamin A og Vitamin C

Quis spørsmål: Nevn to vitaminer agurken inneholder

- En agurk er ca 30cm lang

Quis spørsmål: Hvor lang er de fleste agurker?

-En agurk inneholder like mye vann som sjøvannet. Det er ca 96-97%vann. Sjøvannet består av ca 3.5%salter og 96-97%vann

Quis spørsmål : Hvor mye vann inneholder en agurk?

-97% vann fra en agurk er ca 2 glass med vann

Quis spørsmål: Hvor mange glass vann får vi av 1 agurk?

-Agurken skal helst ikke oppbevares sammen med tomater, for agurken fremskynder modningsprosessen til tomater og gjør at tomatene blir fortere dårlige.

Quis spørsmål: Hvorfor skal vi helst ikke oppbevare agurken sammen med tomater?

 
Tips til foreldre : Ha gjerne agurkbiter med i matboksen til barna. Agurk er godt som snacks, på brødskiven og i salater.
 
Agurker passer også ypperlig til kveldskos prøv f.eks dette
 
Jeg kunne skrevet mer om agurk, men siden dette er rettet mot barn ønsker jeg å gjøre serien så enkel som mulig :)
 
Neste del av serien hvorfor det? kommer tirsdag 13juni , stikk gjerne innom da :)

Følg meg gjerne på facebook siden min HER og instagram siden min HER

 

Pizza uten stekeovn



Dette er et supertips til rask middag på en travel hverdag eller når du bare vil ha noe lettvint. 

Så enkelt og så godt. Pizza på 1-2-3 uten stekeovn.

Du trenger bare en toastmaskin. Men vær obs... ikke ha for mye fyll i, da renner det utenfor (egenerfaring, ha,ha)

Dette trenger du :

Pitabrød

Ananas

Barbequesaus

Kikerter og sorte bønner (eller skinke for kjøttetere)

Mozzarellaost

Mais

Oreganokrydder

Vi laget pizzaene slik:

Tin pitabrødene.

Åpne pitabrødene og smør litt barbequesaus inni.(NB!ikke for mye)

Fyll i biter av mozzarellaost, kikerter, sorte bønner, mais, et par små ananasbiter samt oreganokrydder

Legg i toastmaskinen og stek til de er ferdige.

Pizza i toastjernet, laget på 1-2-3. Håper det smaker.

.
#blogg #inspirasjon #matglede #matprat #veggis #veggispreik #veggislivet #middag #salat #mango #kos #familie #mamma #bloggmag #side2 #side2blogg #side2bloggerne #helse #kosthold #vegetarianer #laktoovovegetarianer #salat #vegetarfamilie #mytaste #bloggno #mat #middag #ukemeny #helse #trening

 

 

Ukemeny 23/2017



Denne ukemenyen begynner fra tirsdag 6 juni pga. pinse.

Dette er enkle og lettlagde retter, men som likevel gir næring til kroppen. Rettene er laget slik at de enkelt kan tilsettes kjøtt eller kylling de dagene man ønsker det.

I tillegg har jeg lagt ved oppskrift på frozen yoghurt is med jordbær og frokostblanding du lager på 1-2-3

Følg meg gjerne på FACEBOOK, der har jeg også livesendinger, og annet som ikke er på bloggen. Er helt ny på livesendinger så litt tabber og slikt skjer når man er live, men det får jeg bare ta med :). Håper du vil følge meg.

Over til ukesmenyen, her er ukens middagsforslag :

TIRSDAG: Veggispita 

ONSDAG: Tomatsuppe 

TORSDAG: Grønnsaker i fløtesaus 

FREDAG: Pizzasnurrer (vegetar) .

LØRDAG: Lasagne

SØNDAG: Søtpotetsalat 

Ukens søte : Frozen Yoghurt Is jordbær

Ukens lettlagde : Frokostblanding/Granola på 1-2-3 




 

Frozen Yoghurt (jordbær)





Enkel lettlaget frozen yoghurt uten tilsatt sukker:

Du trenger til 2 personer:

6dl frosne eller halvtinte jordbær

6ss tyrkisk naturell yoghurt

1 banan (frossen eller fersk)

*2-3 ts sukrin+ (smak til).

Blend alt i en god blender, legg i en plastboks med lokk. 

Ha isen litt i fryseren og så er den klar til servering.

Ha gjerne litt frokostblanding eller noen hakkede nøtter over. Da får du et lite måltid som er både søtt og sunt.

Liker du oppskriftene og innleggene mine? Følg meg gjerne på FACEBOOK  så går du ikke glipp av innlegg

* sukrin + kan kjøpes på helsekost. Er snillere med blodsukkeret og gir ikke hull i tennene.

#is #yoghurt #jordbær #yoghurtis #kos

 

Sparetips på mat -del 1



Mitt første sparetips kommer her i dag. Denne serien vil komme med jevne mellomrom for å tipse, inspirere og dele sparetips på mat.

Det første tipset gjelder å kjøpe varer som er i ferd med å gå ut på dato. De fleste dagligvarebutikker setter ned varene med 40 eller 50% rabatt når det nærmer seg utløpsdato.

Her hvor jeg bor så synes jeg Kiwi og Coop er aller best. Dette fordi de har de nedsatte varene på en fast plass (i kjøledisk) og varene står ryddig i kjøledisken.

Meny har også varene på et fast sted, men der ser det ut som om varene er "kastet" ned i kjøledisken og da gir det nesten et inntrykk av at varen ikke er spiselig.

Rema har også varene på et fast sted som også er ryddig, men de har veldig lite varer som går ut på dato i motsetning til de andre butikkene, så der finner jeg sjelden noe. Synes det er litt rart at de har så lite varer med rabatterte priser med tanke på hvor stor butikk de har. Kanskje de er flinke på å unngå matsvinn?

Jeg handler på alle butikkene, og prøver å ta med tilbud og nedsatte varer en gang pr.uke. Noen ganger finner jeg nesten ingenting og andre ganger finner jeg masse varer til nedsatt pris.

Ved å handle nedsatte varer kan du spare store summer på mat.

Jeg vil anbefale deg å finne en eller to dager i uken til å reise rundt til 2-3 butikker og sjekke om de har noe til nedsatt pris. Dette forutsetter selvfølgelig at du har plass i fryseren. Handle det du tenker kan være aktuelt å bruke og skriv middagsliste/matliste for uken fremover etter at du vet hva du har av matvarer. Da får du brukt det du kjøper til rabattert pris, og kan handle nedsatte varer igjen f.eks uken etter.

Før langhelger så er det ofte ekstra mange godbiter å finne. Gjerne på formiddagen siste dagen før butikkene stenger.

I dag (pinseaften) tok jeg turen kl 10 og fant masse grillmat, biff, kylling, hvitost etc.(til info :vi er en kombinasjonsfamilie med både vegetarianere og kjøttspiser) 

Mat som er topp å fryse og som garantert blir brukt fremover. Hvitost og egg har ofte mye lenger holdbarhetstid enn det som står på pakkene.

Før synes jeg det var litt "flaut" å kjøpe nedsatte varer/ å plukke fra tilbudsdisken, men det gjør jeg ikke lenger.

Penger spart er penger tjent, og de kan jeg bruke til andre ting.

Håper du synes tipset var nyttig. Det vil komme mange sparetips på mat fremover. Følg meg gjerne på facebook HER , så går du ikke glipp av innlegg

 

 

 

 

 

Pannekaker med blåskimmelost


Enkelt og smakfullt måltid for de som liker blåskimmelost.

Her trenger du pannekaker. Disse kan du enkelt lage selv :

Til ca 5 pannekaker:

2 egg

2.5dl valgfri melk (vi bruker stortsett havre eller mandelmelk)

1.5dl valgfritt mel (vi bruker stortsett økologisk siktet speltmel for mer næring)

1 liten klype salt

Bland alt godt og la røren stå i ca 15min før du steker dem i litt smør.

Eller du kan lage kikertpannekaker :

1 dl kikertmel

1dl vann 

 Bittelitt salt.

Bland godt, stekes på panne med litt smør.

Fyll pannekakene med blåskimmelost, valnøtter oppskåret pære og litt honning eller kokosblomstsukker/sukrin gold.

ENJOY :)


 

Pizzasnurrer med kylling (når kjøttspiseren får velge)



Dette er kjempegode pizzasnurrer.

Vil du lage dem, så trenger du:

Bunn:

450gr hvetemel (eller annet mel, jeg bruker økologisk siktet speltmel)

1.5ts tørrgjær

3dl vann

litt salt

Fyll:

1 kyllingfilet

Barbequesaus (ønsket mengde)

2 mozzarellaost (baller)

1 boks ananasbiter

1 rød spisspaprika

Revet ost

Oreganokrydder

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene til deigen og elt i kjøkkenmaskin i ca 5-10min. Heve en time.

Sett stekeovnen på 225grader

Kjevle deigen ut i størrelse som et bakepapir.

Stek kyllingfileten og del den i små biter

Smør barbequesaus over bunnen.

Ha over kyllingbiter, ananasbiter, revet mozzarellaost(små biter), og paprikabiter.

Revet ost på toppen sammen med oreganokrydder.

Rull sammen som en pølse og del i passende biter. Legges på to bakepapirkledde stekeplater.

Stekes på 225gr i 10-15 min.

Håper de smaker :)

Disse er supre å fryse.

 

Pizzasnurrer Vegetar



Dette er kjempegode pizzasnurrer.

Vil du lage dem, så trenger du følgende til 3 personer:

Bunn:

450gr hvetemel

1.5ts tørrgjær

3dl vann

litt salt

Fyll:

Barbequesaus (ønsket mengde)

2 mozzarellaost (baller)

1 boks ananasbiter

1/2 eske kikerter (ferdig til bruk)

1 rød spisspaprika

Revet ost

Oreganokrydder

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene til deigen og elt i kjøkkenmaskin i ca 5-10min. Heve en time.

Sett stekeovnen på 225grader

Kjevle deigen ut i størrelse som et bakepapir.

Smør barbequesaus over bunnen.

Ha over ananasbiter, revet mozzarellaost(små biter), paprikabiter og kikerter.

Revet ost på toppen sammen med oreganokrydder.

Rull sammen som en pølse og del i passende biter. Legges på to bakepapirkledde stekeplater.

Stekes på 225gr i 10-15 min.

Håper de smaker :)

Disse er supre å fryse.

 

 

 

 

, Bergen

Lakto-Ovo Vegetarianer siden sommeren 2016. 2vegetarianere/2kjøttspisere i familien Utdannet kostholdsveileder gjennom Akademiet for personlig trening i 2015. Stor interesse for mat og sammenheng mellom kosthold og helse. Ønsker å inspirere og informere leserne gjennom oppskrifter og informasjon.

mytasteno.com