hits

november 2017

Under overflaten

Vi har alle vår hverdag, vårt liv ,vår historie.

Noen dager går vi kanskje smilende rundt fordi vi har det bra. 

Noen dager går vi kanskje smilende rundt selv om vi har det dårlig.

Man skal liksom ikke vise svakhet, sårbarhet og dårlige dager. 

Ingen vil høre om andres plager, utfordringer og problemer.

For noen har 2017 vært et flott år, mens for andre har 2017 vært et vanskelig år.

For de fleste av oss har kanskje 2017 vært et år med både opp og nedturer.

Jeg er i den siste kategorien.

2017 begynte veldig bra, og ting så lyst ut.

Jeg fikk en mulighet jeg ikke kunne si fra meg, og tok et valg i vår for å satse på blogg, facebookside, grupper og bokskriving.

Og jeg elsker det jeg holder på med...

Likevel så plutselig 2017 ikke like lys ut lenger. 

Ting skjedde, og vi måtte innstille oss på en ny hverdag.

Det var tøft både fysisk og psykisk. 

Dager og uker hvor vi måtte jobbe med å være her og nå, samt se fremover.

Blogg, facebooksiden og gruppene klarte jeg å vedlikeholde, men bokskriving måtte jeg legge på hold en periode.

Det ble rett og slett for mye oppi alt. Kreftene strakk ikke til

Min "bokbaby" som jeg hadde fått mulighet til å skrive, risikerer jeg nå å miste.

Men det viktigste oppi tøffe situasjoner er å ikke miste seg selv.

Og for å fungere best mulig måtte jeg gi slipp på noe av det som tok mest tid. Og det ble bokskrivingen.

Jeg fant ut at jeg kan ikke skrive et bokmanus (ferdig med halve manuset nå) uten å være tilstede med hele meg.

Men jeg har tillit til at ting ordner seg.

Når bokmanuset er ferdig, blir det bok enten det blir gjennom det forlaget jeg har fått tilbud hos, eller evt. et annet.

Tiden vil vise.

Livet blir ikke alltid slik man tenker det skal bli, men det kan være godt likevel. Man må kanskje bare gjøre ting annerledes?

Hva vil jeg for 2018?

Desember er måneden hvor jeg skal gjøre opp status.

Julekalenderen jeg skal ha på facebooksiden og i gruppene mine handler om meditasjon og mindfullness (tilstedeværelse).

Redusere stressfaktorer, tørre å være sårbar, og tørre å si nei når det kjennes riktig.

Jeg er akkurat fylt 50 år og jeg er så stolt av meg selv. 

Jeg tar vare på kroppen min både mentalt og fysisk (både mental og fysisktrening samt bra kosthold)

Jeg har en flott mann, to fantastiske barn, en sammensveiset familie og mange gode venner rundt meg.

Jeg er takknemlig og stolt over der jeg er i dag, og førsteprioritet for 2018 er å leve ennå mer HER OG NÅ. Være tilstede i øyeblikkene.

Ikke bry meg om hva andre måtte mene, så lenge det er riktig for meg og min familie.

Ha tillit til at ting ordner seg

Være takknemlig hver dag for alt det gode som finnes i livet mitt.

Utfordringer er en del av livet, vi må bare jobbe med å takle de så godt vi kan.

Le når det er riktig, og gråte når det er riktig.

Ha gode venner/familie som er med både i motgang og medgang.

Hvorfor er det ofte så vanskelig å være helt EKTE og OSS SELV?

Jeg har fått en fantastisk ny venninne dette året  (har faktisk aldri truffet henne), men hun gir meg likevel så mye. Vi kan være åpen, ærlig og oppriktig mot hverandre, uten å bli flau, skamfull eller føle at vi deler noe feil. Det er helt magisk å kunne tørre å sette ord på det vi ofte holder inni oss. Tusen takk Kirsti for vårt vennskap.

Mitt største nyttårsforsett for 2018 er at  jeg skal være 100% EKTE og AUTENTISK.

Jeg er god nok akkurat som jeg er.

Takk for at du leste :) 

 

 

 

 

 

 

Vektnedgang uke 10

Kontrollert og planlagt resultat for uke 10 .

Da var uke 10 av 15 overstått. Oppdatering kommer litt lenger nede i innlegget :)

Uke 10 hadde han forberedt seg på at han sannsynligvis ikke ville gå ned i vekt, da det var julebord i helgen med både julemat, snop, kake og alkohol.

Det er viktig at man "lever" i sin vanlige hverdag selv om man vil gå ned i vekt. Og noen uker vil det være "ting" som skjer hvor man gjerne spiser/drikker mer kalorier enn andre uker.

Mitt konsept "små steg til varige endringer" har tatt slike ting med i betraktningen. Bevisstgjøring og planlegging er to av de viktigste faktorene for å lykkes med en livsstilsendring eller en vektnedgang.

I min mann`s planlegging før oppstart i september, så ville han gå ned 8-10 kg innen 1.1..2018. Altså i løpet av 15uker.

Nå etter 10 uker har han gått ned 5.7 kg..  

Fordi han ikke bare har "slanket" seg, men også begynt å trene opp muskulatur og styrke, så ville reel vektnedgang vært mye høyere om han ikke hadde trent vekter i denne perioden.. Muskler veier nemlig mer enn fett. Se bildene over endring av muskulatur fra uke 1 til uke 10. 

Målet endret seg fra kun fokus på vektnedgang, til en LIVSSTILSENDRING.

Bevissthet på kosthold, økt fokus på å være i aktivitet / trene styrke samt få mer selvfølelse og styrket egenverdi.

Så om du ønsker å gjøre en endring i ditt liv : Begynn med små steg mot varige endringer.

Små endringer i det daglige kan etter hvert ha store resultater for vekt, helse, energinivå, humør og selvfølelse.

 

Her er hans oppdatering for de første 10 ukene (av totalt 15):
Ønske: Vektnedgang på 8-10 kg innen 1.1.2018 
(15uker fra 17/9-2017)

Startdato : 17/9-2017:
Vekt ved oppstart : 88.7 kg, Vekt etter 9 uker : 83.1 kg =Totalt resultat etter 9 uker : - 5.8kg 

Første oppdatering UKE 1: 25/9-2017
Vekt : 86.4
Resultat : -2.3 kg

Andre oppdatering UKE 2 : 02/10-2017
Vekt: 86.2
Resultat sist uke : -200gram
Totalt resultat på 2 uker : - 2.5 kg

Tredje oppdatering UKE 3: 09/10-2017
Vekt: 85.5
Resultat sist uke : - 0.7kg
Totalt resultat på 3 uker : - 3,2 kg

Fjerde oppdatering UKE 4: 17/10-2017
Vekt: 85.1
Resultat sist uke: - 0.4 kg
Totalt resultat på 4 uker: - 3.6 kg

Femte oppdatering UKE 5: 23/10-2017
Vekt: 84.3
Resultat sist uke: - 0.8 kg
Totalt resultat på 5 uker: - 4.4 kg

Sjette oppdatering UKE 6: 30/10-2017
Vekt: 84.0
Resultat sist uke: -0.3kg
Totalt resultat på 6 uker: - 4.7kg

Syvende oppdatering UKE 7: 06/11-2017
Vekt: 83.6
Resultat sist uke: -0.4kg
Totalt resultat på 7 uker: - 5.1kg

Åttende oppdatering UKE 8: 13/11-2017

Vekt: 83.2

Resultat sist uke: -0.4kg

Totalt resultat på 8 uker: -5.5kg

 

Niende oppdatering UKE 9: 20/11-2017

Vekt: 82.9

Resultat sist uke: - 0.3 kg

Totalt resultat på 9 uker: - 5.8 kg

Tiende oppdatering UKE 10: 27/11-2017

Vekt 83.0

Resultat sist uke: + 0.1kg

Totalt resultat på 10 uker: - 5.7kg

 

De viktigste stegene han har tatt disse 10 ukene (her kommer det nye punkter hver uke, og de som er lagt til sist kommer først her på listen, dette til info):

1. Ta bilder om du vil gjøre en endring, det er veldig motiverende å kunne se resultatene, og sammenligne med slik det var underveis. 

Dette kan også være med på å bidra til å opprettholde vekten/formen når du har nådd ditt mål. 

Å holde vedlike vekt eller form er også et viktig "etterarbeid" etter de 15ukene, og det er enklere om man har bilder.

2. Fortsette på den rette veien... Vekten går kanskje ikke ned like mye hver uke som han ønsker, men han fortsetter på den veien han har valgt. Tar små steg hver uke for å komme dit han vil ; mindre vekt, bedre helse samt gjøre aktivititet/trening til en innarbeidet vane. Denne reisen handler om så mye mer enn bare vekt.. Neste ukes oppdatering vil jeg skrive mer om å endre mål underveis, bevisstgjøring samt dele bilder fra uke1 - uke 5 og uke 10

3.Planlagt for kommende selskaper etc, økt aktivitetsnivået litt ekstra dagene før selskap. Samtidig vært bevisst på mengde mat/kaker etc han forsyner seg med.

4. Han har innsett at bevisstgjøring på inntak av mengde og type mat har stor betydning for vekten. Spiser man mer av den riktige maten kan man spise store mengder mat uten å legge på seg (kaloriunderskudd eller balanse), Man trenger virkelig ikke sulte seg for å gå ned i vekt.
Spiser man derimot mye sjokolade, chips, smågodt, øl, ferdigmat etc er dette mat med veldig stort kaloriinnhold, som ikke metter særlig lenge og man kan lett få inn mer kalorier enn man forbrenner på en dag (kalorioverskudd)

5. Høyere aktivitetsnivå. Nå er han kommet godt i gang med denne 15 ukers vektnedgangsreisen. Han ser store forskjeller på kroppen og det motiverer til ekstra innsats. Har fått bedre holdning og mer energi.

6. Forsynt seg mindre med kaker, boller ,sjokolade i besøk. Vi har bursdagsfeiringer eller julebord hver uke de neste 4 ukene.. Det blir en utfordring. Her blir det gjerne både alkohol, feit mat og kaker.. I tillegg til det vanlige kostholdet. Nå er han så bevisst på det med å ta mindre porsjoner, spise saktere, mindre størrelse på kakestykkene etc at jeg tror det vil gå bra.
Men for alle som ønsker en vektnedgang så kommer det alltid fristelser enten det er kake på jobben, bursdagsselskaper, halloween , jul etc.. Om man ønsker å gå ned i vekt anbefaler jeg at dere tenker gjennom hva dere ønsker å gjøre i slike settinger. Da er det lettere å gjennomføre det. Blir det servert 5 kaker i besøket, velg den eller de kakene du liker best og spis halvparten av det du ville gjort tidligere.. Spis sakte og nyt kakestykkene. Her sparer du mange kalorier uten at du nødvendigvis merker det noe særlig om du spiser saktere enn tidligere. Noen synes kanskje slike tips er unødvendige, men det er mye kalorier i kaker og snop, og klarer du å redusere inntaket uten at du trenger å la vær å spise det, så sparer du mange tomme kalorier, og det vil merkes på vekten over tid.

7. Spist mindre mat om kveldene. Istedenfor brødskiver med pålegg, spist f.eks oppskårne grønnsaker, et eple og et/to knekkebrød med magert pålegg samt drukket vann.

8.Redusert inntak av ferdigmat. Funnet løsninger som er enkle å lage og som samtidig er næringsrike og mettende. Mange ferdigprodukter inneholder mye usunt fett. I tillegg gjerne mye hvetemel, sukker etc som ikke bidrar med næringsstoffer og som heller ikke holder oss mette særlig lenge. Det betyr ikke at han ikke har spist ferdigmat, men redusert inntaket.. Balanse er viktig i mitt konsept "små steg til varige endringer"..Ja takk til litt av alt, men med overvekt av sunn og næringsrik mat.

9. Spist mindre porsjoner, kjent etter at han er passe mett. Spist heller oftere enn større måltider for å ha jevn forbrenning.

10.Ved besøk/ helgekos etc bestemt seg på forhånd for hvor mye som skal spises av sjokolade, potetgull etc.. Det er utrolig lett å få i seg store mengder kalorier, fett, sukker om store skåler står tilgjengelig..

Tips ved ønsket vektnedgang: 
Ha små skåler med potetgull, sjokolade etc istedenfor store.. Bestem deg for å nyte den lille skålen istedenfor å "hive" innpå store mengder. Bli bevisst hvor mye du spiser av slike kaloribomber.

11.Økt inntak av proteiner i kosten. F.eks 
Til frokost : spiser mer cottage cheese, havregryn, mager kesam, gresk naturell yoghurt, egg, chiagrøt, proteinvafler etc
Til lunsj: Spiser mer egg, skinke, kyllingpålegg etc
Til middag: Spiser mer linser,kikerter,bønner, quinoa etc i tillegg til kylling, kjøtt.
Til snacks/småmåltider: spiser mer proteiner i form av kesam, chiagrøt, sprøstekte kikerter med krydder, egg, havregryn etc.
Proteiner er mettende og "fyller" opp i magen.

12.Drukket ca 2 liter vann hver dag.
Tips for ønsket vektnedgang: Fyll opp en 1.5liters flaske med vann som du har stående i kjøleskapet. Da blir du stadig minnet på å drikke vann. I tillegg kan det være lurt å drikke 1 glass vann rett før hvert måltid. Dette «fyller» litt opp i magen.

13.Halvert inntak av ris, pasta og potet, og byttet ut størstedelen av vanlig brød med knekkebrød uten mel samt proteinrundstykker 
http://vegetarfamilie.blogg.no/1505751712_proteinrundstykke?
http://vegetarfamilie.blogg.no/1507656266_smakfulle_og_lett?

14. Han har økt sitt aktivitetsnivå, og nå også begynt med vekttrening. Dette vil bidra til økt muskelmasse. Muskler veier mer enn fett, så han vil nok derfor oppleve noen uker(i løpet av denne perioden) uten særlig vektnedgang, men hvor kroppen vil forandre seg til det bedre likevel.
Tips for ønsket vektnedgang : Har du lite aktivitet i hverdagen, mye stillesittende arbeid etc, prøv å finne en aktivitet som er lystbetont og givende.. Kanskje en ny hobby? En gåtur med naboen noen kvelder i uken etc?

Dette er altså de 14 viktigste endringene han har gjort de 10 første ukene og det har resultert i totalt : minus 5.7 kg.
Små steg til varige endringer er lagt opp til en gjennomsnittlig vektnedgang 0 - 1 kg pr . uke.
 

For å få til en varig endring tror jeg det er viktig å kunne leve og spise så normalt som mulig, selv om man ønsker å redusere vekten.
Ved de neste oppdateringer vil jeg komme med flere steg min mann tar fremover for å nå sitt ønske om redusert vekt totalt med 8-10kg. 
Kanskje det også kan hjelpe/inspirere deg om du ønsker å ta av noen kilo.
Ta gjerne kontakt om du ønsker nærmere info om konseptet.

 

Frisk frokost

 


 

Granateple er en antioksidantbombe som du virkelig bør unne deg en gang i blant.

Granateple har 10ganger så mye antioksidanter som appelsiner og nesten 40ganger så mye som epler.

Studier har vist at granateple styrker immunforsvaret og kan beskytte mot bla.prostatakreft.

Denne frokosten besto av en skål cottage cheese og tyrkisk naturell yoghurt sammen med  jordbær og granateple. Tilslutt hadde jeg en dæsj kanel på toppen...

Ypperlig frokost eller som lunsj/matpakke. Når du tar ut alle kjernene fra frukten, kan du ha noen over i en liten boks og legge i fryseren. Skal du ha denne retten med til matpakke, ha noen frosne granateplekjerne i, så holder yoghurtblandingen seg kald ganske lenge.

Jeg bruker som oftest granateple i yoghurt eller sammen med cottage cheese, men granateple er også godt å inkludere f.eks i en salat

 

#blogg #vegetarfamilie #matglede #frokost #frokosttips #veggislivet

Jeg kan bare så frø..

                                                                                                                           

                                                                                                                                                    reklame for egen virksomhet

Jeg vil ikke skape irritasjon. 

Jeg vil ikke skape dårlig samvittighet.

Jeg vil ikke at noen skal føle seg "overkjørt"

Jeg VIL bare "så frø".

Jeg VIL "så frø" for skape bevissthet.

Jeg VIL "så frø" for å inspirere.

Jeg VIL "så frø" for å motivere.

Det var slik jeg startet min kosthold/ livsstilsendring.

Jeg ble inspirert fordi noen "sådde frø" som nådde meg.

Disse frøene gjorde meg mer bevisst, jeg ble inspirert og interessert, og tok små steg mot der jeg er i dag. 

Nå er jeg utdannet kostholdsveileder, og det å lære om ernæring samt "å ta vare på seg selv både fysisk og psykisk" har endret min måte å leve på.

Og det jeg kan gjøre nå er å så frø som kanskje når deg?

Jeg kan så frø gjennom bloggen, min facebookside og mine facebookgrupper, og forhåpentligvis når det en eller flere av dere som leser innleggene mine. 

Maten vi spiser (og andre faktorer som stress etc) har en stor påvirkning på vår helse.

Ingen kan garantere seg mot sykdom, men vi kan ta grep for å redusere risikoen for sykdom.

Det er aldri for sent å starte en endring.

For meg har denne kostholds/livsstilsreisen min :

- Vært med å bidra til at jeg har bedre helse, og bedre blodverdier.

- Gjort at jeg kan inspirere andre til å bli mer bevisst i sin egen hverdag.

Derfor har jeg laget konseptet "SMÅ STEG TIL VARIGE ENDRINGER" samt brosjyren "Smarte matvalg til bedre helse og mer energi"

Konseptet "Små steg til varige endringer" blir fra januar 2018 utvidet til også å inneholde INSPIRASJONSKVELDER, med informasjon, smaksprøver, bevisstgjøring, info om vektnedgang, livsstil, stress etc..

Jeg vil informere mer om dette i senere innlegg, men ta gjerne kontakt med meg om du vil vite mer allerede nå.

Jeg takker dere alle som følger siden min og facebookgruppen min, setter pris på hver og en av dere :)

 

 

#kostveiledning #mat #vegetarfamilie #kosthold

 

 

 

Sukkerfri Epledessert

Til 1 stor ildfast form (ca 6 personer):

4 dl havregryn

2dl  valgfritt mel (gjerne økologisk speltmel, da det inneholder mye mer næringsstoffer enn vanlig hvetemel)

175 gr meierismør ( stå ute en stund før det skal brukes, slik at det er mykt)

175 gr sukrin gold (fåes kjøpt på de fleste dagligvarebutikker. Sukrin gold er snillere med blodsukkeret vårt enn vanlig sukker, og inneholder kun 8 kalorier pr.100gram)

5 epler

2-4ts kanel (mengde etter eget ønske)

25 mandler (finhakket)

Slik gjør du :

Skrell eplene og del i biter. Ha de i en skål sammen med ca halvparten av mengden sukrin gold og kanel. Bland godt.

Ha de nederst i en ildfast form.

Bland havregryn og finhakkede mandler samt det som er igjen av sukrin gold. Strø dette over eplene.

Smuldre det rom tempererte smøret inn i melet.

Legg små klatter fordelt på toppen over havregrynsblandingen.

Strø resten av kanelmengden over.

Stekes på 180gr i ca 30min.

Serveres lunken sammen med vaniljesaus eller vaniljeis (gjerne sukkerfri)

 

#epledessert #kos #vegetarfamilie #sukkerfri 

 

 

 

 

 

 

 

Middagsmuffins Vegetar

Til 1 pers

Du trenger:

3 egg

1 dl fløte 

1/2 paprika

2 ss cottage cheese

4 små tomater

1 dl grønne erter (ferdig til bruk) kan sløyfes evt. byttes med f.eks litt finhakket brokkoli

Ønsket mengde revet parmesanost

Salt og pepper

Smør til smøring av former (her kan du bruke små former, muffinsbrett el.lign)

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180gr varmluft eller 200gr over/undervarme

Pisk sammen egg og fløte

Ha i de andre ingrediensene utenom parmesanosten.

Rør godt sammen

Fyll i formene (evt. smør formen først)

Ha revet parmesanost på toppen

Stekes i 15-30min (NB!! Her vil steketiden variere i forhold til hvilken form du bruker. Pass på så de ikke blir brent. Når muffinsen er "stivnet" i midten er de ferdige)

Serveres sammen med en god salat.

 

#blogg #matglede #mat #vegetarfamilie #oppskrift #middag #middagstips

Hva er det egentlig jeg spiser?

Da jeg har fått mange spørsmål om jeg kan dele produkter fra dagligvarebutikker, og skrive litt om hva produktet inneholder så jeg har laget denne serien som heter "hva er det egentlig jeg spiser". Jeg har også tilsvarende serie som heter "skjulte sukkerfeller i mat". Her vil jeg jevnlig dele informasjon og produkter som finnes i dagligvarebutikker. Dette for å bevisstgjøre og informere.

Denne serien er ikke laget for at noen skal føle at de gjør noe feil eller at jeg vil kritisere noen, dette er kun til informasjon for de av dere som er interessert i å lære mer om matvarene samt hva de inneholder. 

Kanskje det ikke er så farlig om du spiser litt iskrem eller en sjokolade, om du unngår noen av produktene som du kanskje ikke visste inneholder mye sukker eller "dårlig næring"..

I dag ser vi på denne  PASTA BOLOGNESE middags/lunsjretten fra Knorr. (de har også andre varianter av denne type ferdigretter)

Dette er et "ferdigprodukt" hvor det bare skal tilsettes kokende vann.

Ingredienslisten begynner slik : Pasta (durumhvete)60%, tomatpurepulver 13%, palmefett, løk/løkpulver, sukker, oksekjøtt 1,8%, etc...

De ingrediensene jeg har oppgitt er de første 6 ingrediensene i denne retten.

Det produktet inneholder mest av kommer alltid først i ingredienslisten, og så nest mest etc.

Her er det altså pasta som er hele 60% av innholdet .

Pasta av denne typen går innunder det vi kaller for raske karbohydrater. Dette gjør at blodsukkeret stiger raskt og høyt, og synker raskt igjen (ustabilt blodsukker) . 

Når innholdet er hele 60% pasta vil retten totalt sett inneholde mye raske karbohydrater. Det kan man se på næringsinnholdet som står på pakken. 

Når man ser mer på ingredienslisten så ser vi at retten også inneholder tilsatt sukker.

I tillegg inneholder retten kun 1.8% kjøtt.

Denne retten vil altså gi mye raske karbohydrater gjennom bla. pasta og sukker som er ugunstig for blodsukkeret vårt(blodsukkersvigninger), og i tillegg inneholder retten kun 1.8% kjøtt.

Rett og slett en matrett uten noe særlig næring, men med "tomme" kalorier. Denne retten gir ikke særlig metthetsfølelse og man blir fort sulten igjen.

Likevel skjønner jeg mange kjøper dette, det er lettlaget og enkelt, men kanskje det finnes bedre "ferdig" alternativer på markedet? 

Jeg skal se etter alternativer på mange av produktene jeg kommer til å dele fremover, slik at jeg også kan komme med forslag/alternativer.

Håper du kommer til å like denne serien .

#blogg #matglede #mat #vegetarfamilie 

 

 

Vektnedgang uke 9

Da var uke 9 av 15 overstått. Oppdatering kommer litt lenger nede i innlegget :)

Når man har funnet sin indre motivasjon, og bestemt seg for å gjøre en endring, så vil alle perioder i året være like gode eller evt. like dårlige å starte.

Det jeg mener er at om man skal vente til det rette tidspunktet, så vil det gjerne bli utsatt og utsatt fordi det alltid er noe som skjer.

F.eks i november og desember er det mye tilstelninger, juleforberedelser, pepperkaker, kakemenn, julekaker,marsipan, julebord, juleavslutninger etc.

F.eks ellers i året, bursdager, påske, 17mai, konfirmasjoner, bryllup, tilstelninger med venner, familie, sommerferie etc

Med mitt konsept så kan du leve som "normalt" med små justeringer. Du kan delta på julebord, spise litt pepperkaker, kake, godteri eller marsipan og likevel gå ned i vekt.. 

Så om du har lyst å gjøre en endring, bestem deg for en dato og bare begynn.. Det er ikke noe å vente på..

Ta små steg mot varige endringer i ditt liv.

Små endringer i det daglige kan etter hvert ha store resultater for vekt, helse, energinivå og humør i ditt liv.

 

Min mann har nå holdt på med denne "reisen" i 9 uker og han går sakte men sikkert ned i vekt..

Hovedgrunnen til dette er BEVISSTGJØRING OG  PLANLEGGING.

Dette er blitt en livsstilsreise, og ikke bare en vektreise.

Mitt konsept : små steg til varige endringer, handler om å kunne spise vanlig mat og likevel redusere vekten om det er et mål. Å bli bevisst og ta gode valg for seg selv.
Konseptet mitt passer enten man vil ned i vekt,eller bare vil bli mer informert om kosthold, helse og bevisst på hva maten inneholder.

Her er hans oppdatering for de første 9 ukene (av totalt 15):
Ønske: Vektnedgang på 8-10 kg innen 1.1.2018 
(15uker fra 17/9-2017)

Startdato : 17/9-2017:
Vekt ved oppstart : 88.7 kg, Vekt etter 9 uker : 83.1 kg =Totalt resultat etter 9 uker : - 5.8kg 

Første oppdatering UKE 1: 25/9-2017
Vekt : 86.4
Resultat : -2.3 kg

Andre oppdatering UKE 2 : 02/10-2017
Vekt: 86.2
Resultat sist uke : -200gram
Totalt resultat på 2 uker : - 2.5 kg

Tredje oppdatering UKE 3: 09/10-2017
Vekt: 85.5
Resultat sist uke : - 0.7kg
Totalt resultat på 3 uker : - 3,2 kg

Fjerde oppdatering UKE 4: 17/10-2017
Vekt: 85.1
Resultat sist uke: - 0.4 kg
Totalt resultat på 4 uker: - 3.6 kg

Femte oppdatering UKE 5: 23/10-2017
Vekt: 84.3
Resultat sist uke: - 0.8 kg
Totalt resultat på 5 uker: - 4.4 kg

Sjette oppdatering UKE 6: 30/10-2017
Vekt: 84.0
Resultat sist uke: -0.3kg
Totalt resultat på 6 uker: - 4.7kg

Syvende oppdatering UKE 7: 06/11-2017
Vekt: 83.6
Resultat sist uke: -0.4kg
Totalt resultat på 7 uker: - 5.1kg

Åttende oppdatering UKE 8: 13/11-2017

Vekt: 83.2

Resultat sist uke: -0.4kg

Totalt resultat på 8 uker: -5.5kg

 

Niende oppdatering UKE 9: 20/11-2017

Vekt: 82.9

Resultat sist uke: - 0.3 kg

Totalt resultat på 9 uker: - 5.8 kg

 

De viktigste stegene han har tatt disse 9 ukene (her kommer det nye punkter hver uke, og de som er lagt til sist kommer først her på listen, dette til info):

1. Fortsette på den rette veien... Vekten går kanskje ikke ned like mye hver uke som han ønsker, men han fortsetter på den veien han har valgt. Tar små steg hver uke for å komme dit han vil ; mindre vekt, bedre helse samt gjøre aktivititet/trening til en innarbeidet vane. Denne reisen handler om så mye mer enn bare vekt.. Neste ukes oppdatering vil jeg skrive mer om å endre mål underveis, bevisstgjøring samt dele bilder fra uke1 - uke 5 og uke 10

2.Planlagt for kommende selskaper etc, økt aktivitetsnivået litt ekstra dagene før selskap. Samtidig vært bevisst på mengde mat/kaker etc han forsyner seg med.

3. Han har innsett at bevisstgjøring på inntak av mengde og type mat har stor betydning for vekten. Spiser man mer av den riktige maten kan man spise store mengder mat uten å legge på seg (kaloriunderskudd eller balanse), Man trenger virkelig ikke sulte seg for å gå ned i vekt.
Spiser man derimot mye sjokolade, chips, smågodt, øl, ferdigmat etc er dette mat med veldig stort kaloriinnhold, som ikke metter særlig lenge og man kan lett få inn mer kalorier enn man forbrenner på en dag (kalorioverskudd)

4. Høyere aktivitetsnivå. Nå er han kommet godt i gang med denne 15 ukers vektnedgangsreisen. Han ser store forskjeller på kroppen og det motiverer til ekstra innsats. Har fått bedre holdning og mer energi.

5. Forsynt seg mindre med kaker, boller ,sjokolade i besøk. Vi har bursdagsfeiringer eller julebord hver uke de neste 4 ukene.. Det blir en utfordring. Her blir det gjerne både alkohol, feit mat og kaker.. I tillegg til det vanlige kostholdet. Nå er han så bevisst på det med å ta mindre porsjoner, spise saktere, mindre størrelse på kakestykkene etc at jeg tror det vil gå bra.
Men for alle som ønsker en vektnedgang så kommer det alltid fristelser enten det er kake på jobben, bursdagsselskaper, halloween , jul etc.. Om man ønsker å gå ned i vekt anbefaler jeg at dere tenker gjennom hva dere ønsker å gjøre i slike settinger. Da er det lettere å gjennomføre det. Blir det servert 5 kaker i besøket, velg den eller de kakene du liker best og spis halvparten av det du ville gjort tidligere.. Spis sakte og nyt kakestykkene. Her sparer du mange kalorier uten at du nødvendigvis merker det noe særlig om du spiser saktere enn tidligere. Noen synes kanskje slike tips er unødvendige, men det er mye kalorier i kaker og snop, og klarer du å redusere inntaket uten at du trenger å la vær å spise det, så sparer du mange tomme kalorier, og det vil merkes på vekten over tid.

6. Spist mindre mat om kveldene. Istedenfor brødskiver med pålegg, spist f.eks oppskårne grønnsaker, et eple og et/to knekkebrød med magert pålegg samt drukket vann.

7. Redusert inntak av ferdigmat. Funnet løsninger som er enkle å lage og som samtidig er næringsrike og mettende. Mange ferdigprodukter inneholder mye usunt fett. I tillegg gjerne mye hvetemel, sukker etc som ikke bidrar med næringsstoffer og som heller ikke holder oss mette særlig lenge. Det betyr ikke at han ikke har spist ferdigmat, men redusert inntaket.. Balanse er viktig i mitt konsept "små steg til varige endringer"..Ja takk til litt av alt, men med overvekt av sunn og næringsrik mat.

8. Spist mindre porsjoner, kjent etter at han er passe mett. Spist heller oftere enn større måltider for å ha jevn forbrenning.

9.Ved besøk/ helgekos etc bestemt seg på forhånd for hvor mye som skal spises av sjokolade, potetgull etc.. Det er utrolig lett å få i seg store mengder kalorier, fett, sukker om store skåler står tilgjengelig..

Tips ved ønsket vektnedgang: 
Ha små skåler med potetgull, sjokolade etc istedenfor store.. Bestem deg for å nyte den lille skålen istedenfor å "hive" innpå store mengder. Bli bevisst hvor mye du spiser av slike kaloribomber.

10.Økt inntak av proteiner i kosten. F.eks 
Til frokost : spiser mer cottage cheese, havregryn, mager kesam, gresk naturell yoghurt, egg, chiagrøt, proteinvafler etc
Til lunsj: Spiser mer egg, skinke, kyllingpålegg etc
Til middag: Spiser mer linser,kikerter,bønner, quinoa etc i tillegg til kylling, kjøtt.
Til snacks/småmåltider: spiser mer proteiner i form av kesam, chiagrøt, sprøstekte kikerter med krydder, egg, havregryn etc.
Proteiner er mettende og "fyller" opp i magen.

11.Drukket ca 2 liter vann hver dag.
Tips for ønsket vektnedgang: Fyll opp en 1.5liters flaske med vann som du har stående i kjøleskapet. Da blir du stadig minnet på å drikke vann. I tillegg kan det være lurt å drikke 1 glass vann rett før hvert måltid. Dette «fyller» litt opp i magen.

12.Halvert inntak av ris, pasta og potet, og byttet ut størstedelen av vanlig brød med knekkebrød uten mel samt proteinrundstykker 
http://vegetarfamilie.blogg.no/1505751712_proteinrundstykke?
http://vegetarfamilie.blogg.no/1507656266_smakfulle_og_lett?

13. Han har økt sitt aktivitetsnivå, og nå også begynt med vekttrening. Dette vil bidra til økt muskelmasse. Muskler veier mer enn fett, så han vil nok derfor oppleve noen uker(i løpet av denne perioden) uten særlig vektnedgang, men hvor kroppen vil forandre seg til det bedre likevel.
Tips for ønsket vektnedgang : Har du lite aktivitet i hverdagen, mye stillesittende arbeid etc, prøv å finne en aktivitet som er lystbetont og givende.. Kanskje en ny hobby? En gåtur med naboen noen kvelder i uken etc?

Dette er altså de 13 viktigste endringene han har gjort de 8 første ukene og det har resultert i totalt : minus 5.5 kg.
Små steg til varige endringer er lagt opp til en gjennomsnittlig vektnedgang 0 - 1 kg pr . uke.
Denne uken ble nedgangen 0,4kg, så han er godt i rute til å oppnå sitt mål innen 1.1.2018.
Han har ellers spist normalt disse 8 ukene, vanlige middager, vanlig pålegg, frukt brus, litt chips samt litt godteri og litt sjokolade.

For å få til en varig endring tror jeg det er viktig å kunne leve og spise så normalt som mulig, selv om man ønsker å redusere vekten.
Ved de neste oppdateringer vil jeg komme med flere steg min mann tar fremover for å nå sitt ønske om redusert vekt totalt med 8-10kg. 
Kanskje det også kan hjelpe/inspirere deg om du ønsker å ta av noen kilo.
Ta gjerne kontakt om du ønsker nærmere info om konseptet.

Julekalender


På min facebookside Vegetarfamilie,kosthold,helse,inspirasjon vil jeg i år ha en spesiell julekalender.

Vil du være med, så er det bare å følge facebooksiden min.  

Jeg har  laget en

MINDFULLNESS & MEDITASJONSKALENDER fra 1 - 24 desember.

Kalenderen vil inneholde små enkle tips/oppgaver som forhåpentligvis kan både bevisstgjøre samt redusere stressnivået i en hektisk adventstid


#jul #julekalender #facebook

LavFODMAP - blåbæryoghurt

Denne blåbæryoghurten lager du raskt

2 ss laktosefri naturell yoghurt 

3 ss frosne blåbær

1/2 halvmoden banan NB!! må ikke være for moden, da blir bananen Høy FODMAP

Lav FODMAP søtning : f.eks sukker, melis, palmesukker eller lønnesirup (smak til)

Slik gjør du :

Ta blåbærene opp av fryseren og tin disse. Ha de så over i en blender (evt.stavmixer) sammen med en halv banan, og bland godt.

Har du ikke blender/stavmixer så moser du bærene og bananen med en gaffel.

Ha den laktosefrie naturell yoghurten i en skål og hell blåbær/bananblandingen over. Ha over litt av den Lav FODMAP søtningen du foretrekker (smak til).

Rør alt godt sammen.

Topp yoghurten med f.eks noen gresskarkjerner, noen valnotter og 1 ss kokosmasse. Dette tilfører yoghurten mer næring og gode fettkilder. 

#frokost #yoghurt #lavfodmap #matglede #mat #vegetarfamilie 

Ostekake med sitron



En ostekake med frisk smak av sitron

Oppskriften er som følger :

1pk bixit kjeks

130gram smør

2 pk sitrongele

150gram melis

3dl lettrømme

200gram naturell philadelfia ost

3dl kremfløte

Slik gjør du :

Ta ut smøret en stund før du skal bruke det slik at det blir mykt

Knus kjeksene (gjerne i en blender)

Skjær smøret i terninger og bland det med de knuste kjeksene.

Fordel kjeksblandingen i en rund kakeform ca 24cm og sett formen kaldt

Lag sitrongele av den ene pakken(se anvisning på pakken), men bruk bare 2 1/2dl vann. Rør ut pulveret og la geleen avkjøle seg litt, men ikke så mye at den stivner.

Bland melis og lettrømme og ha deretter i philadelfia osten. Bland godt slik at den blir uten klumper.

Pisk krem av fløten

Vend kremen forsiktig inn i osteblandingen. Rør så inn den avkjølte geleen.

Hell røren over kjeksbunnen og sett kaken i kjøleskap minst 6 timer.

Lag sitrongele av den andre pakken og bruk 4.5dl vann.

Rør ut pulveret og la det avkjøle seg en stund, men ikke så lenge at det stivner.

Hell over kaken og sett i kjøleskap til det har stivnet helt.

Ta av kakeringen og pynt med bær, sjokolade etc.

Håper det smaker :)

Oppskriften er ikke selvkomponert, men jeg har hatt den så lenge at jeg ikke husker hvor jeg fant den.

#oppskrift #kake #ostekake #matglede #kake #laktoovovegetarianer 

Pai med kylling og bacon

Mettende og næringsrik middagspai for kjøttspiserne i familien. I løpet av helgen deles oppskrift på små vegetarpaier/muffinser.

Til 2-3personer:

Bunn : 

100gr Berit Nordstrand rapskokos smør (evt. annet mykt smør Bremykt el.lign) .. NB! ikke flytende smør

50gr Gresk naturell yoghurt (jeg bruker "bøtte" fra merket Lindahls)

1.5dl havremel

1.5dl valgfritt mel (jeg bruker økologisk siktet speltmel)

1 klype salt

Fyll:

6 egg

2dl valgfri melk (jeg bruker usøtet mandelmelk)

1pk (140gr) kalkunbacon

200gr kyllingfilet

Revet parmesanost (strø)

Salt og pepper

Slik gjør du :

Sett stekeovnen på 180gr varmluft eller 200gr over/undervarme.

Start med paibunnen. 

*Bland alle ingrediensene godt, og kna til en rund deig. Ha litt plast rundt deigen og legg i kjøleskapet ca 20-30minutter. 

Legg kyllingfilet og baconremser på en bakepapirkledd stekeplate, og stek ca 20minutter når stekeovnen er varm. Snu baconbitene etter ca 10minutter.

Ta ut deigen fra kjøleskapet, og trykk den utover i paibunnen og opp langs sidene (pensle gjerne paibunnen med litt smør først)

Prikk bunnen med en gaffel og forstek deretter paibunnen i stekeovnen ca 15minutter

Fyll: 

Ha egg, melk, litt salt og pepper i en bolle. Pisk sammen. 

Del opp kyllingfilet og bacon i mindre biter, og bland disse sammen med eggeblandingen. 

Strø ønsket mengde parmesanost på toppen.

Stekes midt i ovnen ca 25-30min.

Serveres med en god salat.

*Om du ikke bruker Berit Nordstrand smør/rapskokos men et hardere smør, så må det være romtemperert og mykt før det knaes inn i deigen.

 

#blogg #matglede #mat #vegetarfamilie #oppskrift #middag #middagstips

 

 

 

 

 

Vektnedgang uke 8

Da var uke 8 av 15 overstått.

Vi er nå godt inne i en periode med mye besøk, juletilstelninger osv, og det kan være en utfordring å gå ned i vekt i slike perioder.

Men det er mulig :) Denne uken har vi hatt selskap både lørdag 11/11 og søndag 12/11 med pizza, kaker, chips etc, men likevel så har min mann gått litt ned i vekt (se lenger nede i innlegget).

Hovedgrunnen til dette er PLANLEGGING.

Han har planlagt på forhånd hva han ville gjøre når denne helgen kom.

Han ønsket å kose seg med samme mat og kaker som oss andre, men ønsket selvfølgelig ikke å gå opp i vekt..

Hans strategi for uke 8 ble derfor :

Øke aktivitetsnivået, være bevisst på mengde. Spise mat og kaker som de andre men mindre mengder enn han ville gjort tidligere. Dette fungerte veldig bra

Dette er blitt en livsstilsreise, og ikke bare en vektreise.

Mitt konsept : små steg til varige endringer, handler om å kunne spise vanlig mat og likevel redusere vekten om det er et mål. Å bli bevisst og ta gode valg for seg selv.
Konseptet mitt passer enten man vil ned i vekt,eller bare vil bli mer informert om kosthold, helse og bevisst på hva maten inneholder.

Her er hans oppdatering for de første 8 ukene (av totalt 15):
Ønske: Vektnedgang på 8-10 kg innen 1.1.2018 
(15uker fra 17/9-2017)

Startdato : 17/9-2017:
Vekt ved oppstart : 88.7 kg

Første oppdatering UKE 1: 25/9-2017
Vekt : 86.4
Resultat : -2.3 kg

Andre oppdatering UKE 2 : 02/10-2017
Vekt: 86.2
Resultat sist uke : -200gram
Totalt resultat på 2 uker : - 2.5 kg

Tredje oppdatering UKE 3: 09/10-2017
Vekt: 85.5
Resultat sist uke : - 0.7kg
Totalt resultat på 3 uker : - 3,2 kg

Fjerde oppdatering UKE 4: 17/10-2017
Vekt: 85.1
Resultat sist uke: - 0.4 kg
Totalt resultat på 4 uker: - 3.6 kg

Femte oppdatering UKE 5: 23/10-2017
Vekt: 84.3
Resultat sist uke: - 0.8 kg
Totalt resultat på 5 uker: - 4.4 kg

Sjette oppdatering UKE 6: 30/10-2017
Vekt: 84.0
Resultat sist uke: -0.3kg
Totalt resultat på 6 uker: - 4.7kg

Syvende oppdatering UKE 7: 06/11-2017
Vekt: 83.6
Resultat sist uke: -0.4kg
Totalt resultat på 7 uker: - 5.1kg

Åttende oppdatering UKE 8: 13/11-2017

Vekt: 83.2

Resultat sist uke: -0.4kg

Totalt resultat på 8 uker: -5.5kg

De viktigste stegene han har tatt disse 8 ukene (her kommer det nye punkter hver uke, og de som er lagt til sist kommer først her på listen, dette til info):

1.Planlagt for kommende selskaper etc, økt aktivitetsnivået litt ekstra dagene før selskap. Samtidig vært bevisst på mengde mat/kaker etc han forsyner seg med.

2. Han har innsett at bevisstgjøring på inntak av mengde og type mat har stor betydning for vekten. Spiser man mer av den riktige maten kan man spise store mengder mat uten å legge på seg (kaloriunderskudd eller balanse), Man trenger virkelig ikke sulte seg for å gå ned i vekt.
Spiser man derimot mye sjokolade, chips, smågodt, øl, ferdigmat etc er dette mat med veldig stort kaloriinnhold, som ikke metter særlig lenge og man kan lett få inn mer kalorier enn man forbrenner på en dag (kalorioverskudd)

3. Høyere aktivitetsnivå. Nå er han kommet godt i gang med denne 15 ukers vektnedgangsreisen. Han ser store forskjeller på kroppen og det motiverer til ekstra innsats. Har fått bedre holdning og mer energi.

4. Forsynt seg mindre med kaker, boller ,sjokolade i besøk. Vi har bursdagsfeiringer eller julebord hver uke de neste 4 ukene.. Det blir en utfordring. Her blir det gjerne både alkohol, feit mat og kaker.. I tillegg til det vanlige kostholdet. Nå er han så bevisst på det med å ta mindre porsjoner, spise saktere, mindre størrelse på kakestykkene etc at jeg tror det vil gå bra.
Men for alle som ønsker en vektnedgang så kommer det alltid fristelser enten det er kake på jobben, bursdagsselskaper, halloween , jul etc.. Om man ønsker å gå ned i vekt anbefaler jeg at dere tenker gjennom hva dere ønsker å gjøre i slike settinger. Da er det lettere å gjennomføre det. Blir det servert 5 kaker i besøket, velg den eller de kakene du liker best og spis halvparten av det du ville gjort tidligere.. Spis sakte og nyt kakestykkene. Her sparer du mange kalorier uten at du nødvendigvis merker det noe særlig om du spiser saktere enn tidligere. Noen synes kanskje slike tips er unødvendige, men det er mye kalorier i kaker og snop, og klarer du å redusere inntaket uten at du trenger å la vær å spise det, så sparer du mange tomme kalorier, og det vil merkes på vekten over tid.

5. Spist mindre mat om kveldene. Istedenfor brødskiver med pålegg, spist f.eks oppskårne grønnsaker, et eple og et/to knekkebrød med magert pålegg samt drukket vann.

6. Redusert inntak av ferdigmat. Funnet løsninger som er enkle å lage og som samtidig er næringsrike og mettende. Mange ferdigprodukter inneholder mye usunt fett. I tillegg gjerne mye hvetemel, sukker etc som ikke bidrar med næringsstoffer og som heller ikke holder oss mette særlig lenge. Det betyr ikke at han ikke har spist ferdigmat, men redusert inntaket.. Balanse er viktig i mitt konsept "små steg til varige endringer"..Ja takk til litt av alt, men med overvekt av sunn og næringsrik mat.

7. Spist mindre porsjoner, kjent etter at han er passe mett. Spist heller oftere enn større måltider for å ha jevn forbrenning.

8.Ved besøk/ helgekos etc bestemt seg på forhånd for hvor mye som skal spises av sjokolade, potetgull etc.. Det er utrolig lett å få i seg store mengder kalorier, fett, sukker om store skåler står tilgjengelig..

Tips ved ønsket vektnedgang: 
Ha små skåler med potetgull, sjokolade etc istedenfor store.. Bestem deg for å nyte den lille skålen istedenfor å "hive" innpå store mengder. Bli bevisst hvor mye du spiser av slike kaloribomber.

9.Økt inntak av proteiner i kosten. F.eks 
Til frokost : spiser mer cottage cheese, havregryn, mager kesam, gresk naturell yoghurt, egg, chiagrøt, proteinvafler etc
Til lunsj: Spiser mer egg, skinke, kyllingpålegg etc
Til middag: Spiser mer linser,kikerter,bønner, quinoa etc i tillegg til kylling, kjøtt.
Til snacks/småmåltider: spiser mer proteiner i form av kesam, chiagrøt, sprøstekte kikerter med krydder, egg, havregryn etc.
Proteiner er mettende og "fyller" opp i magen.

10.Drukket ca 2 liter vann hver dag.
Tips for ønsket vektnedgang: Fyll opp en 1.5liters flaske med vann som du har stående i kjøleskapet. Da blir du stadig minnet på å drikke vann. I tillegg kan det være lurt å drikke 1 glass vann rett før hvert måltid. Dette «fyller» litt opp i magen.

11.Halvert inntak av ris, pasta og potet, og byttet ut størstedelen av vanlig brød med knekkebrød uten mel samt proteinrundstykker 
http://vegetarfamilie.blogg.no/1505751712_proteinrundstykke?
http://vegetarfamilie.blogg.no/1507656266_smakfulle_og_lett?

12. Han har økt sitt aktivitetsnivå, og nå også begynt med vekttrening. Dette vil bidra til økt muskelmasse. Muskler veier mer enn fett, så han vil nok derfor oppleve noen uker(i løpet av denne perioden) uten særlig vektnedgang, men hvor kroppen vil forandre seg til det bedre likevel.
Tips for ønsket vektnedgang : Har du lite aktivitet i hverdagen, mye stillesittende arbeid etc, prøv å finne en aktivitet som er lystbetont og givende.. Kanskje en ny hobby? En gåtur med naboen noen kvelder i uken etc?

Dette er altså de 12 viktigste endringene han har gjort de 8 første ukene og det har resultert i totalt : minus 5.5 kg.
Små steg til varige endringer er lagt opp til en gjennomsnittlig vektnedgang 0 - 1 kg pr . uke.
Denne uken ble nedgangen 0,4kg, så han er godt i rute til å oppnå sitt mål innen 1.1.2018.
Han har ellers spist normalt disse 8 ukene, vanlige middager, vanlig pålegg, frukt brus, litt chips samt litt godteri og litt sjokolade.

For å få til en varig endring tror jeg det er viktig å kunne leve og spise så normalt som mulig, selv om man ønsker å redusere vekten.
Ved de neste oppdateringer vil jeg komme med flere steg min mann tar fremover for å nå sitt ønske om redusert vekt totalt med 8-10kg. 
Kanskje det også kan hjelpe/inspirere deg om du ønsker å ta av noen kilo.
Ta gjerne kontakt om du ønsker nærmere info om konseptet.

#vekt #vektnedgang #mat #kosthold

Tacosuppe

Suppen er i utgangspunktet laget som en vegetarsuppe, men siden vi er en kombinasjonsfamilie med 2 kjøttspisere og 2 vegetarianere så lager vi dobbel porsjon. Vi deler suppen i 2 kasseroller når den er ferdig, og tilsetter 1pk stekt karbonadedeig i den ene kasserollen, og 1 ekstra eske med kikerter i den andre kasserollen.

Til 2-3 personer :

7.5dl vann

1 løk (gul)

2 pk hakkede tomater  med hvitløk og oregano (fåes kjøpt på Kiwi)

2 poser tacokrydder

*1 eske kikerter (ferdig til bruk)

*2 esker kidneybønner (ferdig til bruk)

1/2 boks mais

5 jalapenosbiter fra glass (kan sløyfes)

0.5-1 dl fløte (smak til med mengde) (her kan du bla.bruke oatly sin havrefløte om du vil ha retten vegansk)

Litt olje/smør til steking

Tilbehør : Rømme (her kan du bruke oatly imat fraiche om du vil ha vegansk "rømme"), revet ost (evt.vegansk ost) , tacochips 

Slik gjør du : 

Skrell løk og hakk i små biter. Stekes på middelsvarme i en kasserolle til løken er blank.

Kok opp vann, og ha i løken og hakkede tomater.

Ha i  posene med tacokrydder

Kok 5 minutter.

Ta kasserollen av platen og bruk en stavmixer for å få blandingen uten klumper. Obs.. Vær forsiktig med stavmixeren så du ikke brenner deg på den varme blandingen.

Skyll kikerter og kidneybønner i kaldt vann, og hakk 5 jalapenosbiter i veldig små biter.

Ha dette over i suppen, og spe med fløte til du synes suppen er passe sterk.

Gi suppen et oppkok, ha i mais og suppen er klar.

Serveres i suppeskål med revet ost, rømme og knuste tacochips på toppen.

* Tilpass mengdene selv med kikerter og kidneybønner, oppgitt mengde er bare et forslag

ENJOY

#suppe #matglede #veggislivet #vegetarfamilie #middag #middagstips #mat #kosthold

Hva er galt med å være bevisst?

Det er mange som blir provosert over alt "maset" rundt sukker og sukkerinnhold.

Jeg forstår det, men samtidig så ser jeg viktigheten av å bevisstgjøre og informere for de som ønsker slik informasjon.

Å bli bevisst betyr ikke at man ikke kan spise sukker, men det er mange der ute som ønsker å vite mer om innhold i matvarer, samt hva mye sukker gjør med bla. blodsukker og tannhelse. Derfor vil jeg med jevne mellomrom informere om sukkerinnhold i noen av matvarene vi kjøper på butikken.

I dag er det KAKEMENN

De fleste av oss vet nok at kakemenn inneholder mye sukker, men leser vi ingrediensliste og næringsinnhold på varene vi kjøper?

Jeg har fått meg mange AHA- opplevelser etter at jeg begynte å se på ingredienser og næringsinnhold når jeg handler.

I denne pakken med kakemenn (bildet) er der 3 stk. 

Ingredienslisten er som følger : Hvetemel, sukker, vann, margarin etc.. Jeg velger å liste opp de 4 første ingrediensene .. 

Det som varen inneholder mest av kommer først i ingredienslistene, og så kommer det som det er nest mest av osv..

I dette tilfellet er altså HVETEMEL ingrediens nr 1.

Hvetemel  inneholder så og si ingen næringsstoffer, da melet er bearbeidet så hardt for å få gode bakeegenskaper, og er dermed strippet for 75-80% av de opprinnelige næringsstoffene. Dette melet får da mer gluten og mer stivelse, og opptrer som sukker i kroppen ved å gi høye blodsukkertopper. 

SUKKER  er ingrediens nr 2. Og når vi ser lenger nede på hvor mye sukker disse kakemennene inneholder, så inneholder de 25,7gram pr.100gram vare (pakken inneholder totalt 200gram vare og derav 51,4gram sukker) Sukker bidrar også til høye blodsukkertopper, og for mye sukker kan bidra til forskjellige helseutfordringer samt dårlig tannhelse. 

Dvs. Spiser du 1 av disse kakemennene får du i deg : 237 kcal og 17,13 gram sukker (dette tilsvarer over 8 sukkerbiter)

Spiser du alle 3 kakemennene som er i pakken får du i deg : 712 kcal og 51,4 gram sukker (dette tilsvarer ca 25 sukkerbiter)

Hvis ditt behov for energi er 2000 kcal i løpet av en dag, bør mindre enn 10 prosent (altså mindre enn 200 kcal komme fra tilsatt sukker.) 

Energiinnholdet i 1 gram sukker er 17 kJ (4 kalorier).

For en kvinne som er lite fysisk aktiv, vil 10 energiprosent tilsvare et inntak av tilsatt sukker på ca 50 gram per dag.

For menn med samme aktivitetsnivå, vil dette tilsvare om lag 60-70 gram per dag. 

Så for kvinner vil en pakke med 3 stk kakemenn overstige den anbefalte mengde med tilsatt sukker.

De aller fleste spiser ikke en pakke med kakemenn, men dette er bare et eksempel.

Kakemenn som dette gir kroppen ingen næring, kun tomme kalorier. Det er veldig lett å få i seg mange kalorier gjennom slike produkter.

I tillegg blir man ofte raskt sulten igjen da det ikke gir særlig metthetsfølelse.

Jeg er ingen fanatiker, og mener at man fint kan spise en kakemann innimellom, men det er viktig å bli bevisst.

Helsedirektoratet har for tiden en kampanje som du kanskje har sett . Her er link til en av videoene . Kampanjen går ut på at altfor mange barn og unge får i seg for mye sukker. 

Vi som er voksne samt barna våre står ovenfor usunne fristelser gjerne hver eneste dag. Hvordan skal vi finne strategier for å klare å motstå disse fristelsene?

Min beste strategi er å ta S steg mot varige endringer..

Jeg begynte selv min endring med å redusere sukkerinntaket for  4 år siden, og har jobbet meg sakte men sikkert frem til der jeg er i dag.

Jeg har fått så store helsegevinster av dette, at jeg aldri kommer til å gå tilbake til en hverdag med mye sukker..

Jeg kommer til å informere om sukker, helseutfordringer, sukkerinnhold i matvarer, godteri etc i kommende innlegg for dere som er interessert i denne type kostholdsinformasjon.

Jeg holder også på å utarbeide en brosjyre om dette temaet, med informasjon, tips, oppskrifter samt helsegevinster med å redusere inntak av sukker og hvetemel i hverdagen.

#sukker #helsedirektoratet #kampanje #matglede #veggislivet #vegetarfamilie 

 

 

Suppe med pasta

Til 2 personer trenger du :

1 pk kikerter (ferdig til bruk)

4 medium poteter

2-3 gulerøtter

2 hvitløksbåter

1/2 gul løk

1 liter grønnsaksbuljong (vann + terninger)

2 dl ertepasta (som avbildet, kjøpes på Rema 1000). Evt annen pasta

1/2 ts urtekrydder (f.eks Santa Maria urtegård)

Litt Olje til steking

Evt. litt salt/pepper

(Vil du ikke ha retten vegetarisk/vegansk så kan du tilsette suppeboller eller pølse i denne suppen)

Slik gjør du : 

Skrell og skjær løk/hvitløk i små biter. 

Stek på middels varme sammen med litt olje til løken er blank.

Ha over i en kasserolle sammen med grønnsaksbuljongvannet.

Skrell og del opp gulerøtter og poteter i passende biter.

Ha over i kasserollen sammen med litt urtekrydder

Kok opp og la koke ca 10min

Skyll så kikertene i kaldt vann, mål opp mengden ertepasta, og ha over i kasserollen sammen med det andre.

Kok som anvist på pastapakken (i dette tilfellet 6-8min).

Så er middagen klar. 

Serveres gjerne med brød eller flatbrød.

#blogg #vegetarfamilie #suppe #middag #mat #matglede #veggislivet

 

 

LavFODMAP-mengdebegrensninger

FODMAP-dietten kan oppleves vanskelig og komplisert. Noe av det de fleste synes er vanskelig er dette "trafikklys-systemet". FODMAP-dietten er en diett som er spesielt utviklet for de med irritabel tarm (IBS)

Jeg er utdannet kostholdsveileder og er nettopp begynt å jobbe med FODMAP. Jeg er derfor ingen ekspert, men hadde om det både i utdannelsen og på eksamen, så jeg har et godt grunnlag for å kunne jobbe med dette emnet fremover.

Jeg følger Monash University sin mobilapplikasjon, og denne kan være et godt hjelpemiddel om du ønsker å følge denne dietten.

Last den gjerne ned til din mobil om du vil ha denne komplette oversikten selv.

TRAFIKKSLYS SYSTEMET  FUNGERER SLIK:

GRØNT - KAN SPISES (men noen produkter kan likevel være mengdebegrensning på )

GULT - KAN SPISES I MODERATE MENGDER (også mengdebegrensning)

RØDT - SKAL UNNGÅES (kan likevel i noen tilfeller få gult eller grønt "lys" ved veldig små mengder)

Fargekodingen er i utgangspunktet et veldig fint system som er lett å forstå. Det som kan være komplisert er at det kan være mengdebegrensning innenfor de forskjellige fargene. Fremover vil jeg vise dere flere ekspempler samt komme med informasjon om matvarer og butikkvarer, som gjør det enklere når man skal velge produkter når man handler.

I dag skal jeg vise dere 3 eksempler på matvarer med GRØNT :

Eksempel fra GRØNT : Havregryn 

I appen fra Monash University så står det at Rolled OATS (havre) får grønt lys både i mengden 26gram og i mengden 52gram. Likevel står det at det må unngåes når du kommer opp i store mengder 78gram .

Her står også i OATS quick (dry) får grønt lys i mengde opp til 23gram pr.måltid, men får gult lys ved mengden fra 23 til 47gram og at mengder over 23gram bør derfor begrenses.

 

Eksempel fra GRØNT: Brokkoli

I appen fra Monash University så står det at Brokkolihodet får grønt lys både i mengden 45gram og 90gram, men det gjelder KUN brokkolihodet (ikke stilken) .Det står også at store mengder (270gr) skal unngås.

Når det gjelder brokkolistilken så kan man helt fint spise inntil 45gram, men fra 45 til 90 gram får stilken rødt lys pga fruktose, og de mengdene må derfor unngås.

Eksempler på GRØNT: Paprika

Dette er et eksempel for å vise hvorfor denne dietten kan føles litt komplisert. Paprika inneholder ikke FODMAP`S , og får derfor Grønt lys uansett mengde... Men der står i teksten at paprika inneholder Capsaicin som kan trigge halsbrann og magevondt hos noen med irritabel tarm (IBS). Så selv om dette er en matvare uten FODMAP`s så kan det være en matvare noen likevel må unngå.

Jeg vil komme med flere slike informasjoner fremover. Skal man begynne å gjøre seg kjent med FODMAP-dietten, så er det lurt å bli litt kjent med egen grenser, finn ut hvor mye du tåler, og skriv ned det du vet du reagerer på. Gjør en kartlegging av dine plager og matvarer du tror/vet du reagerer på.

Vi er alle forskjellige, og ønsker du å starte med FODMAP-dietten, så kan det være lurt å sette seg godt inn i dietten på forhånd. 

Bli gjerne med i min facebookgruppe LavFODMAP-små steg til varige endringer 

#lovfodmap #kosthold #mat #blogg #vegetarfamilie 

5 gode og varmende supper

I dag deler jeg 5 av våre mest lagde supper. Enkle, næringsrike og velsmakende supper.

 

1. Grønnsakssuppe

2. Tomatsuppe 

3. Blomkålsuppe 

4. Søtpotetsuppe

5. Vegetarsuppe

#blogg #supper #matglede #veggislivet #vegetarfamilie 

Proteinrik grønnsakssuppe

Proteinrik grønnsakssuppe:

Til 3-4 personer:

1 løk, 1 liten purre

¼ hodekål,

2pk grønne linser,

5 gulerøtter

0.5dl quinoa (anbefaler Helios sin variant)

1.5l vann +3 stk grønnsaksbuljongterninger

Litt finhakket persille(smak til)

Litt tørket timian (smak til)

1ss smør

Slik gjør du : Kok quinoa etter anvisning på pakken (husk å skylle i varmt vann først)

Kok opp vann og ha i buljongterninger

Kutt alle løk/grønnsaker i små biter og ha i vannet. Koke i 20minutter

Ha i grønne linser (skylles i kaldt vann før bruk) . La trekke et par min.

Ha i ferdigkokt quinoa og server.

Ønsker du ikke vegetarversjon, så er det bare å tilsette f.eks skinke eller pølse

 

 

#blogg #suppe #middag #vegetar #matglede #veggislivet 

Proteinlapper LavFODMAP

Jeg er utdannet kostholdsveileder, og har akkurat startet en facebook gruppe som heter : LavFODMAP-små steg til varige endringer. Vil du være med i gruppen er det bare å trykke på linken :) . Gruppen vil inneholde oppskrifter, tips og informasjon om irritabel tarm og FODMAP- dietten.

Det er mye å sette seg inn i om man vil begynne med denne dietten, og det kan være vanskelig å holde seg oppdatert til enhver tid. Denne gruppen er tenkt som et bidrag hvor man kan stille spørsmål, hjelpe hverandre, lære av hverandre etc..  

Her kommer en enkel oppskrift på proteinlapper (LavFODMAP)

Til 1-2 personer :

3 egg

7ss havregryn

4ss cottage cheese

1ts bakepulver

1ts kanel

*1-2 ts sukker (kan sløyfes)

1.5dl frosne eller ferske blåbær

Litt meierismør til steking

*evt. Annen LavFODMAP søtning

 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene unntatt blåbær i en blender og bland godt.

La stå å svelle i 5 min

Stek små lapper på svak/middels varme. Ha over blåbær mens de steker.

Spises som de er eller med litt blåbærsyltetøy.

NB! Vær oppmerksom på at en del syltetøy merket "naturlig søtt" kan være søtet med fruktkonsentrat av høyFODMAP- frukt. (les ingredienslisten)

#blogg #lavFODMAP #FODMAP #frokost #mat #matglede #veggislivet #vegetarfamilie

 

Facebook gruppe - LavFODMAP

Jeg er utdannet kostholdsveileder og har startet FB gruppen : LavFODMAP-små steg til varige endringer.

 Gruppen vil inneholde oppskrifter, tips, informasjon etc om irritabel tarm syndrom (IBS) og FODMAP matvarer.

Du er velkommen til å bli med i den om du ønsker.

 

#blogg #facebook #vegetarfamilie 

 

 

 

 

, Bergen

Lakto-Ovo Vegetarianer siden sommeren 2016. 2vegetarianere/2kjøttspisere i familien Utdannet kostholdsveileder gjennom Akademiet for personlig trening i 2015. Stor interesse for mat og sammenheng mellom kosthold og helse. Ønsker å inspirere og informere leserne gjennom oppskrifter og informasjon.

mytasteno.com