Sukkerfeller i hverdagen – del 1

Det er lett å oppdage sukkerfeller om vi  vet hva vi skal se etter.

Før jeg visste det, kjøpte jeg ofte produkter med masse tilsatt sukker.

Nå prøver jeg å begrense inntak av det skjulte sukkeret.

Kanskje det ikke er så farlig med en sjokolade innimellom om vi tar vekk noen av de skjulte sukkerfellene i hverdagen..?

Jeg er ingen fanatiker, men bevisst på mitt eget sukkerinntak. Jeg prøver å styre unna de største sukkerfellene i hverdagen, da for mye sukker over tid er forbundet med sykdomsfare. Dessverre er det mange som ikke er klar over hvor mye sukker vi får i oss gjennom vanlig mat.

Det første jeg skal vise deg er jordbærsyltetøy :

De fleste vet at det er sukker i syltetøyet, så det er ikke akkurat  “skjulte” sukkerfeller i syltetøy.

Men det er stor forskjell på sukkerinnhold i de forskjellige syltetøyvariantene, og det var ikke jeg klar over tidligere.

Sukkerfeller og bevisstgjøring er det jeg ønsker å informere om i denne serien. Håper du liker det 🙂

 

 
Bildene viser varianter av kjente merker jordbærsyltetøy. I tillegg har vi egne merkevarer som First Price og Rema 1000 jordbærsyltetøy.

Anbefaler deg å lese ingredienslisten bakpå produktet før du kjøper.

I ingredienslisten kommer først det produktet inneholder mest av, og så fortsetter det med det som det er mindre av.

Sjekk alltid ingredienslisten, du vil få deg noen AHA opplevelser, det er jeg sikker på.

Mange kjøper syltetøy kun basert på pris. Om du ikke har veldig dårlig råd, så vil jeg anbefale deg å gjøre deg kjent med de forskjellige variantene, og velge utifra ingredienser/mengde istedenfor pris. I denne informasjonen i dag fokuserer jeg på sukkerinnhold og innhold av bær.

Rema 1000 sitt syltetøy i 1kg bøtte har 40% sukker og 40% bær . First Price sitt syltetøy i 1kg bøtte har også ca 40% sukker og 40%bær.

Prisen er rimelig, men det er jo stortsett pga. lite bær og mye sukker (sukker er veldig billig å produsere)

Lerum sitt glass med jordbærsyltetøy (820gram) har også kun 40% bær og masse sukker…

Lerum sin squeesy flaske har også kun 40% bær og masse sukker…

Alle disse 4 variantene har SUKKER som første ingrediens på ingredienslisten..Altså mer sukker enn bær i et glass/flaske med jordbærsyltetøy. Disse variantene ville jeg holdt meg unna pga det høye sukkerinnholdet. Det gjør at man lett overstiger grensen for anbefalt inntak av sukker pr.dag. I tillegg er sukker en stor belastning for tenner og tannkjøtt.

Så har vi syltetøy med mindre tilsatt sukker. Der finnes mange varianter, og jeg anbefaler deg å sjekke de forskjellige. Jeg tar med 1 variant her i dag.

Nora hjemmelaget jordbærsyltetøy. Dette inneholder 60% jordbær og kommer derfor som første ingrediens på ingredienslisten. Deretter kommer sukker. Pga 20% mer bær, blir dette et mye bedre alternativ, men det som er synd er at prisen er derfor endel dyrere. Bær er dyrere enn sukker, og da blir varen mer kostbar. Likevel vil jeg anbefale å bytte til en variant med mindre sukker med mindre du har veldig dårlig råd og ikke kan kjøpe et annet pga.økonomi..

Og så har vi de sukkerfrie variantene. Dette er det syltetøyet vi som oftest kjøper.  Lerums jordbærsyltetøy uten sukker. Det inneholder hele 80% bær .  Dette syltetøyet inneholder kunstig søtning. Jeg er ikke tilhenger av for mye kunstig søtning, men i syltetøy, litt saft og litt brus synes jeg det er helt ok. Dette fordi det IKKE gir hull i tennene og det har mye færre kalorier. Men alle må velge det som de føler er riktig for seg.

Jeg vil ha mange slike innlegg fremover, med både godt skjulte og mindre skjulte sukkerfeller i mat.

Små steg i hverdagen kan ha stor helsegevinst over tid.

Jeg håper du liker innleggene mine. Vil du følge meg på facebook , så blir jeg veldig glad, og da går du heller ikke glipp av noen innlegg.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg