Hvorfor kikerter er bra for både kjøttspisere og vegetarianere.

Etter at jeg ble vegetarianer så begynte jeg å spise bla. kikerter. Dette fordi jeg måtte finne nye matvarer for å dekke proteinbehovet når jeg ikke lenger spiste kjøtt..

Jeg leste meg ennå mer opp på det å være vegetarianer ( i tillegg til at jeg hadde hatt om det både i utdannelsen min og på eksamen), og fant ut at mange av disse proteinkildene er noe alle enten man er kjøttspiser eller ikke, burde spise mer av.

I dag vil jeg derfor fortelle litt om  KIKERTER .

Kikerter er en belgfrukt og inneholder mange næringsstoffer som bla. magnesium, jern,folat,kopper, fosfor, mangan og også vitamin A, D, B6, B12 og D .

Kikerter inneholder 5 ganger så mye protein som en potet og 4 ganger så mye fiber som en potet.

Kikerter er kolestrolsenkende, holder blodsukkeret stabilt og er med på å forebygge diabetes 2. Pga. høyt folatinnhold er de også med på å forebygge hjertesykdom.Kombineres kikertene med hvitløk og kurkumin, så oppnåes ennå bedre effekt.

Kikerter virker prebiotisk pga. mye lettløselig fiber og er derfor bra for den sunne tarmfloraen. OBS… Er man ikke vant til å spise belgfrukter så begynn i det små for å unngå luftsmerter.

Kikerter gir stor metthetsfølelse og energi som varer.

Kikerter kan erstatte potet, ris , pasta eller evt. reduser mengde potet,ris, pasta og ha kikerter i tillegg.

Kikerter kan brukes i supper f.eks DENNE, lages som snacks (som til suppen bare med litt mer varme i ovnen og med litt annet krydder), kikertburger, i lettlaget pastagryte etc..

Kjøp gjerne ferdigkokte kikerter. Kikerter er rimelige i innkjøp. Jeg foretrekker Eldorado sine kikerter på kartong (kjøpes bla. hos kiwi og Meny) eller Kikerter på hermetikkboks hos Rema 1000. Både Eldorado og Rema 1000 sine er store og mye bedre enn mange av de andre variantene jeg har prøvd. Skylles i kaldt vann og så er de klare til bruk 🙂

#blogg #mat #kikerter #kosthold #vegetarfamilie 

kilder: kostholdsveilederutdannelse, nrk.no

2 kommentarer

Siste innlegg